Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Το Ecofin συζητά την επιβολή ειδικού φόρου στις τράπεζες

Την επιβολή ειδικού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, που θα λειτουργεί ως εγγύηση για την αποτροπή κρίσεων στο μέλλον, συζητούν σήμερα, Σάββατο, στη Μαδρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο του Ecofin θα τεθεί και η υιοθέτηση αυστηρότερου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, ο σχεδιαζόμενος ειδικός φόρος θα είναι ανάλογος του ρίσκου των τραπεζικών δραστηριοτήτων. «Όσο πιο ριψοκίνδυνη η επένδυση, τόσο υψηλότερος θα είναι ο φόρος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι φορολογούμε το ρίσκο», εξήγησε η Λαγκάρντ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας –και επόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- Μανουέλ Ριμπέιρο Κονστάνσιο υποστήριξε ότι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο στις τράπεζες θα πρέπει να χρησιμεύουν μόνο σε περίπτωση χρεοκοπίας κάποιου ιδρύματος, και όχι να διατίθενται για άλλους σκοπούς.

«Αν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να επιβάλουν αυτό το μέτρο, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο εγγυήσεων που θα χρησιμεύει για την επίλυση τυχόν προβλημάτων του ίδιου του τραπεζικού τομέα, και όχι για άλλους σκοπούς», είπε ο κ. Κονστάνσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου