Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Γάλα: Σύγκρουση παραγωγών, εταιρών για τη τιμή

Σε θέση μάχης βρίσκονται και πάλι παραγωγοί- κτηνοτρόφοι και γαλακτοβιομηχανίες. Οι κτηνοτρόφοι απειλούν με κινητοποιήσεις, αν οι βιομήχανοι προχωρήσουν σε μείωση των τιμών στις οποίες αγοράζουν το γάλα. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα, με αποτέλεσμα οι γαλακτοβιομηχανίες στο σύνολό τους να καταγράφουν σημαντική πτώση στις πωλήσεις τους.

Το κόστος των 30 εκατ. ευρώ που είχε για τις γαλακτοβιομηχανίες ο πόλεμος τιμών στο γάλα τον περασμένο χρόνο οδήγησε τις εταιρείες να προαναγγέλλουν τώρα μείωση των τιμών παραγωγού, προκαλώντας την αντίδραση των αγελαδοτρόφων, οι οποίοι το 2009 είδαν την τιμή του αγελαδινού γάλακτος να μειώνεται κατά 12,48%, από 0,4073 λεπτά το κιλό στις αρχές του 2009 στα 0,3724 λεπτά το κιλό τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ομως, παρά τη σημαντική μείωση της τιμής της πρώτης ύλης, αλλά και την πτώση των τιμών λιανικής, οι πωλήσεις των γαλακτοβιομηχανιών έκλεισαν στα 403,8 εκατ. ευρώ, έναντι 431 εκατ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας πτώση κατά 6,45% και αναγκάζοντάς τις να επιδιώκουν περαιτέρω μείωση της τιμής παραγωγού για να περιορίσουν τις απώλειές τους, καθώς ούτε το 2010 αναμένεται αύξηση των πωλήσεών τους.

3,4% κάτω τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ΙRΙ Ηellas, οι συνολικές πωλήσεις γάλακτος στα καταστήματα σούπερ μάρκετ το 2009 μειώθηκαν περίπου κατά 11% σε αξία, παρά την αύξηση του όγκου των πωλήσεων στο ίδιο διάστημα κατά 1%. Τον προβληματισμό των ανθρώπων της αγοράς έρχεται να ενισχύσει και η εικόνα που παρουσίασαν οι πωλήσεις γάλακτος κατά τον πρώτο μήνα του 2010, οι οποίες καταγράφουν πτώση (σε αξία) κατά 3,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009.

Στροφή στα ιδιωτικής ετικέτας

Ιδια η εικόνα και στην αγορά του παστεριωμένου φρέσκου γάλακτος. Αν και οι συνολικές πωλήσεις το 2009 ενισχύθηκαν σε όγκο κατά 5,6%, η αξία τους μειώθηκε σημαντικά (10,1%) σε σχέση με το 2008.

Αιτία, ο πόλεμος τιμών μεταξύ των εταιρειών που συνεχίζεται, αλλά και η στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι σημαντικά φθηνότερα και αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους. Ενδεικτικό είναι ότι τη χρονιά που πέρασε, ενώ το επώνυμο γάλα παρουσίασε πτώση σε αξία κατά 6,5%, οι πωλήσεις των ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκαν κατά 9%.

Η κατάσταση αυτή αναγκάζει τις εταιρείες να αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις απώλειές τους. Θύμα της συμπίεσης των τιμών φαίνεται να πέφτουν για μία ακόμη φορά οι έλληνες κτηνοτρόφοι, αφού οι γαλακτοβιομηχανίες προανήγγειλαν μείωση των τιμών παραγωγού στο αγελαδινό γάλα κατά 3 λεπτά το κιλό.

Οι κτηνοτρόφοι, από την πλευρά τους, μιλούν για αφανισμό του κλάδου υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι εισαγωγές γάλακτος, κάτι άλλωστε που συμβαίνει και σήμερα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), το 2009 οι παραγωγοί πούλησαν συνολικά 682.234 τόνους αγελαδινού γάλακτος έναντι 705.166 τόνων το 2008, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση 3,25%, με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς να υπερβαίνουν σε ετήσια βάση το 1,5 εκατ. τόνους αγελαδινού γάλακτος.

12,5% έπεσε η τιμή παραγωγού το 2009

Η μέση τιμή παραγωγού το 2009 ήταν χαμηλότερη κατά 12,5% σε σχέση με το 2008. Στη διάρκεια του περασμένου έτους η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 0,3696 ευρώ/ κιλό έως 0,4074 ευρώ/ κιλό, ενώ το 2008 το εύρος των τιμών ήταν από 0,4159 έως 0,4635 ευρώ/ κιλό.

Σήμερα, οι έλληνες κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να πουλήσουν στις γαλακτοβιομηχανίες ακόμα πιο φθηνά, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι τιμές παρουσιάζουν ελαφρά ανοδική πορεία. Ηδη η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος υπολογίζεται στα 0,375 ευρώ το κιλό (σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνουν ακόμα και στα 0,27 λεπτά το κιλό), όμως οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, επικαλούμενες τη μειωμένη κατανάλωση, απαιτούν ακόμα χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας την προηγούμενη εβδομάδα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «τη στιγμή που οι ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές πώλησης στο αγελαδινό γάλα, στην Ελλάδα- ενώ κάποιες γαλακτοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσαν προσωρινά αύξηση τιμών- ξαφνικά όλες οι γαλακτοβιομηχανίες πήραν τις αυξήσεις πίσω και, απεναντίας, ανακοίνωσαν μείωση τιμών από τον επόμενο μήνα.

Μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα οι έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επιπλέον πλήττονται από απανωτές αυξήσεις σε ΦΠΑ, καύσιμα, ζωοτροφές κ.λπ., είναι ανάστατοι, αφού ο κίνδυνος να χρεοκοπήσουν είναι πια ορατός και προγραμματίζουν κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες».

« Δεν θα καλύψουμε καμία απώλεια εισοδήματος », λέει το υπουργείο

«Αν τελικά ισχύσει η μείωση στις τιμές παραγωγού, ο κλάδος θα οδηγηθεί σε αφανισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος Γιώργος Κεφαλάς, προσθέτοντας ότι την 1η Ιανουαρίου 2010 οι παραγωγοί που παρέδιδαν γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες έφθαναν τους 4.890, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί σε 4.600.

Οι αγελαδοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν τελικά γίνει πραγματικότητα η μείωση στις τιμές παραγωγού. Μάλιστα, για το θέμα αυτό πραγματοποίησαν συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, την περασμένη Τετάρτη, στην οποία είχαν προσκληθεί και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων (ΣΕΒΓΑΠ) που, όμως, δεν παρευρέθησαν. Αν και οι κτηνοτρόφοι επεδίωξαν να λάβουν πολιτική δέσμευση ότι θα αποτραπεί η μείωση στις τιμές παραγωγού, δεν έλαβαν δέσμευση από την υπουργό.

Μάλιστα, η κ. Μπατζελή δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να καλύψει το υπουργείο την όποια απώλεια εισοδήματος υπάρξει για τους παραγωγούς.

Πάντως, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους γαλακτοβιομηχάνους,

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου