Σάββατο 17 Απριλίου 2010

«Καλύτερα οι χώρες με μεγάλα χρέη να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση»

Την άποψή του, ότι ίσως είναι καλύτερο για τις χώρες που έχουν μεγάλα χρέη να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δήλωσή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία δεν θα χρειαστεί να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, προκειμένου να συμμετάσχει στο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, και δήλωσε ότι ο κίνδυνος να επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι ελεγχόμενος.

«Το πακέτο θα περιλαμβάνει πίστωση από την (κρατική αναπτυξιακή τράπεζα) KfW, την οποία θα εγγυηθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε συμπληρωματικό προϋπολογισμό γι' αυτό. Αλλά θα εισηγηθούμε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στην Bundestag (Κάτω Βουλή)», πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν και άλλες χώρες που να χρειάζονται οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, επανέλαβε την έκκλησή του για τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην ευρωζώνη, σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον, και χαιρέτισε τα μέτρα που λαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αν χρειαστούμε διαδικασίες για περιπτώσεις ανάλογες με εκείνη της Ελλάδας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα τού πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους πιστωτές στις δαπάνες. Με εταιρείες να πτωχεύουν, οι πιστωτές θα πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις πτωχεύσεις κρατών», πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο υποχώρησε στις πιέσεις για την Ελλάδα, λέγοντας ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

«Η χρεωκοπία μίας χώρας θα είχε επιπτώσεις που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Η Ελλάδα ως σύστημα είναι ανάλογη με μία μεγάλη τράπεζα», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος δεν μετείχε στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μαδρίτη, καθώς νοσηλεύεται για την θεραπεία τραύματος και, όπως είπε, ελπίζει να πάρει σύντομα εξιτήριο.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου