Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Σύλληψη του Ντάνι Γκλόβερ σε παράσταση διαμαρτυρίας

Σε δίκη οδηγήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ μαζί με άλλους 11 διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της πολυεθνικής εταιρίας Sodexo που έχει έδρα τη Γαλλία.

"Είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε όχι στους ελεεινούς μισθούς και στις ελεεινές συνθήκες εργασίας", επεσήμανε ο Γκλόβερ στους εκατοντάδες διαδηλωτές και πρόσθεσε ότι "αυτή είναι μια παγκόσμια επιχείρηση και θα τους αναγκάσουμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους", πρόσθεσε ο Γκλόβερ.

Το συγκεντρωμένο πλήθος διαμαρτύρονταν εναντίον των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, ενώ η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις των διαδηλωτών, με το πρόσχημα ότι πέρασαν την απαγορευτική γραμμή που είχε χαράξει η αστυνομία μπροστά στην έδρα της εταιρίας.

Ο Γκλόβερ απομακρύνθηκε από αστυνομικούς που του φόρεσαν χειροπέδες από το σημείο, μαζί με τον Άντι Στερν, απερχόμενο επικεφαλής του Διεθνούς Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (SEIU), την πρώην ταμία της καντίνας Τέρι Σέλεϊ και αρκετούς ακόμη συμμετέχοντες.

Σαν ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, στην κινητοποίηση πήραν μέρος ωρομίσθιοι, φοιτητές και συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων και η Σέλεϊ που απολύθηκε όταν εντάχθηκε ενεργά σε εργατικό συνδικάτο.

Η διαδήλωση προστίθεται σε μια σειρά κινητοποιήσεων και ενέργειες πολιτικής ανυπακοής εναντίον της Sodexo, την οποία εργαζόμενοι και συνδικάτα κατηγορούν για τους μισθούς πείνας και για τις ελάχιστες παροχές που προσφέρει.

"Η Sodexo βγάζει χρήματα μετατρέποντας καλές και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας, σε θέσεις χαμηλόμισθων, ωρομίσθιων, χωρίς παροχές", σημείωσε ο Στερν.

Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται μετά την απόλυση 16 εργαζομένων της Sodexo που εντάχθηκαν σε συνδικάτα ή είχαν έντονη συνδικαλιστική δράση.

Από την πλευρά τους, στελέχη της γαλλικής πολυεθνικής υποστήριξαν ότι η διοίκηση δεν αντιτίθεται στο συνδικαλισμό, ενώ χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσεις μέρος της εκστρατείας του SEIU που στόχο έχει να εξαλείψει τα συνδικάτα που ιστορικά δρουν στη βιομηχανία των υπηρεσιών τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου