Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Συνεχίζεται το χάος στις αερομεταφορές

Κλειστά παραμένουν τα περισσότερα κεντρικά αεροδρόμια στην Ευρώπη, καθώς το σύννεφο της ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία εξαπλώνεται σε όλη την ήπειρο, παραλύοντας τις αερομεταφορές. Περισσότερες από 12 χώρες έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις στον εναέριο χώρο τους, ενώ η ταλαιπωρία συνεχίζεται για χιλιάδες ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει σήμερα, ενώ τα προβλήματα στις αερομεταφορές είναι πιθανό να συνεχιστούν για αρκετές ημέρες.

Χιλιάδες ταξιδιώτες έχουν καθηλωθεί στα αεροδρόμια, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες χάνουν καθημερινά 200 εκατ. λίρες.

Όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Εταιρεία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, η κυκλοφορία θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, να αλλάξουν τα δρομολόγια και να επαναπρογραμματιστούν οι πτήσεις.

Πολλές χώρες και αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει τις πτήσεις, λόγω του φόβου ότι η στάχτη, περιέχει κομμάτια γυαλιού, άμμου και πέτρας, που πέφτουν από υψόμετρο 1.500 μέτρων και θα μπορούσαν να αποδειχτούν καταστροφικές από τα αεροσκάφη.

Περίπου τα δύο τρίτα των 28.000 πτήσεων που γίνονται καθημερινά στην Ευρώπη ακυρώθηκαν, ενώ μόνο οι μισές από τις πτήσεις που εκτελούνται μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής πραγματοποιήθηκαν. Το σύννεφο της σκόνης έχει καταλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία, την Πολωνία, τη Βόρεια Γαλλία και την Αυστρία, ενώ κατευθύνεται και προς τη Ρωσία, με ταχύτητα 40 χλμ/ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου