Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Γύρισαν την πλάτη στα δάνεια οι Έλληνες

Κατακόρυφη η πτώση στη ζήτησή τους μέσα στο 2010

Συνεχίζεται η μείωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις επιχειρήσεις. Η  σημαντική υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης οφείλεται τόσο στην μειωμένη ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια από μέρους των νοικοκυριών, όσο και στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων δανείων που απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα καθώς κρίνεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα των υποψήφιων δανειοληπτών δεν είναι επαρκής.

Μάλιστα, η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια στη διάρκεια του 2010 σε σχέση με το 2009 υποχώρησε κατακόρυφα, με συγκλίνουσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υποχώρηση που φθάνει το 40% κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες τράπεζες η ζήτηση μειώθηκε σε ποσοστό που φθάνει και το 70%. Στην στεγαστική πίστη η μείωση στην ζήτηση δανείων το 2010 φθάνει περίπου το 50% σε σχέση με το 2009. ................

Την ίδια στιγμή αυξάνεται και το ποσοστό αιτήσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα. Ειδικά, για τα καταναλωτικά δάνεια το 60% των συνολικών αιτήσεων απορρίπτεται με μερικές τράπεζες να ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη και στο 80%. Στην στεγαστική πίστη το ποσοστό απόρριψης των δανείων κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, ο δωδεκάμηνος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης εξακολουθεί διατηρείται σε οριακά θετικό επίπεδο εν μέσω των εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών για την οικονομία και τις τράπεζες, εξαιτίας της κρίσης του δημοσίου χρέους και της υπέρμετρης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου. Εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η δημοσιονομική εκτροπή και η κρίση στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, έχει μειωθεί σημαντικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η ζήτηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων και έχει αυξηθεί το κόστος του χρήματος για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η μείωση της ροής των καταναλωτικών δανείων προκύπτει και από την μεγάλη πτώση της ζήτησης για διαρκή κυρίως (σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα) καταναλωτικά αγαθά. Σύμφωνα επίσης με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών η σημαντική μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια προκύπτει από την μεγάλη πτώση που σημειώνεται στην αγορά αυτοκινήτου, που έχει ως συνέπεια της μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου