Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Φρένο ΣτΕ στα σχέδια για γκολφ και τσιμέντα

Ανατρέπει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης σε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού στην Κρήτη δικαιώνοντας τον δικαστικό αγώνα κατοίκων της περιοχής και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι δικαστές ακύρωσαν την κοινή υπουργική απόφαση του 2007, που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι της Κρήτης, με φορέα υλοποίησης την αγγλική εταιρεία «Loyalward Ltd». Η επένδυση περιελάμβανε πέντε παραθεριστικά χωριά και 7.000 κλίνες μαζί με γήπεδο γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις.

Υιοθετώντας την εισήγηση της συμβούλου Κατερίνας Χριστοφορίδου, η Ολομέλεια έκρινε ότι η υπουργική απόφαση έχει πολλές πλημμέλειες που την καθιστούν άκυρη, αφού η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νόμιμα, διότι δεν προηγήθηκε πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό. Οι δικαστές αποφαίνονται ότι η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται η εντατική τουριστική εκμετάλλευση της ανατολικής παράκτιας και ευαίσθητης περιβαλλοντικά ενότητας, που χωροθετείται το έργο.

Κάνουν λόγο για «ένα σύνθετο έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο έχει το χαρακτήρα τουριστικού οικισμού» και σημειώνουν ότι με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος «η πραγματοποίηση έργων ανάπτυξης παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι επιτρεπτή μόνο σε περιοχές οι οποίες εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως περιοχές προοριζόμενες για την ανάπτυξη των εν λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου