Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ο Λούλα αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα αναγνώρισε χθες, Παρασκευή, την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους με σύνορα όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί το 1967, με δημόσια επιστολή του στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Λούλα προέβη στην κίνηση αυτή κατόπιν προσωπικού αιτήματος που του υπέβαλε ο Αμπάς την 24η Νοεμβρίου, ανέφερε η επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας.
 
"Θεωρώντας ότι το αίτημα που υπέβαλε η εξοχότητά του είναι δίκαιο και συνεπές με τις αρχές που τηρεί η Βραζιλία όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, η Βραζιλία, με την επιστολή της αυτή, αναγνωρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967", αναφέρεται στην επιστολή.
 
Στην επιστολή σημειώνεται η "θεμιτή προσδοκία του παλαιστινιακού λαού για ένα ασφαλές, ενωμένο, δημοκρατικό και οικονομικά βιώσιμο κράτος που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ".
 
    Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες Δυτικές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να αναγνωρίσουν την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους, θέτοντας ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τους όρους για το "τελικό καθεστώς" των αμφισβητούμενων εδαφών μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ.
 
    Ο Αμπάς είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία το 2005 και το 2009. Ο Λούλα επισκέφθηκε το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη τον Μάρτιο εφέτος. Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη στην περιοχή από Βραζιλιάνο αρχηγό κράτους.
 
    Σε άλλη ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ "δεν ήταν ποτέ πιο ρωμαλέες". Η Βραζιλία έχει προσφερθεί να διαμεσολαβήσει στο μεσανατολικό.
 
    Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ωστόσο επέκριναν με σφοδρότητα την "παραπλανημένη" και "λυπηρή" κίνηση του Λούλα. Η απόφαση της Βραζιλίας "είναι λυπηρή και θα συμβάλει μόνο στην υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Μέση Ανατολή", υποστήριξε η κορυφαία Ρεπουμπλικανή πολιτικός στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν. 
 
    Η Ρος-Λέτινεν, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής τον Ιανουάριο, τόνισε ότι τα "υπεύθυνα έθνη" θα περίμεναν πριν κάνουν ένα τέτοιο βήμα την επιστροφή των Παλαιστίνων στις άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ και την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ "να υπάρχει ως Εβραϊκό κράτος".
 
    Φραστικά πυρά κατά της απόφασης του Λούλα εξαπέλυσε και ο Έλιοτ Ένγκελ, Δημοκρατικός βουλευτής, κάνοντας λόγο περί "ασύνετης [απόφασης] που αποτελεί το τελευταίο αγκομαχητό της εξωτερικής πολιτικής του Λούλα που ήταν ήδη εκτροχιασμένη". Ο Ένγκελ συνέδεσε την κίνηση με την προσέγγιση του Λούλα με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και εξέφρασε την άποψη πως η Βραζιλία "θέλει να αποκτήσει φωνή διεθνώς, αλλά κάνει τις λάθος επιλογές στην προσπάθειά της να το κάνει".
 
    "Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι η νέα ηγεσία που έρχεται στη Βραζιλία θα αλλάξει ρότα και θα αντιληφθεί ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος να αποκτήσει ισχύ ως αναδυόμενη δύναμη ή να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών", συνέχισε. "Η Βραζιλία στέλνει στους Παλαιστίνιους το μήνυμα ότι δε χρειάζεται να φθάσουν σε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ για να κερδίσουν αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος", κατέληξε ο Ένγκελ.
 
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου