Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Γερμανία: έδιωξαν τον διπλωμάτη -καρφί των ΗΠΑ

Μεγάλες αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, αλλά και σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του κόμματος των Φιλελευθέρων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του WikiLeaks.

Οι αποκαλύψεις αυτές φανέρωσαν ότι στις τάξεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών υπήρχε πληροφοριοδότης, ο οποίος έδινε κατευθείαν στην αμερικανική πρεσβεία του Βερολίνου απόρρητα στοιχεία των συνομιλιών ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους.

Χθες, αποκαλύφθηκε και ποιος ήταν ο πληροφοριοδότης των Αμερικανών. Πρόκειται για τον 40χρονο Χέλμουτ Μέτσνερ, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, υπεύθυνο για τα θέματα εξωτερικών επαφών του κόμματός του, αλλά και γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Οπως ανέφεραν τα στοιχεία του WikiLeaks, ο Μέτσνερ είχε δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης το 2009, μεταξύ των πληροφοριών αυτών και τη διαφωνία που υπήρξε για την τύχη των αμερικανικών πυρηνικών όπλων που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ σε γερμανικό έδαφος.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε - ο οποίος στα απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ως «ανίκανος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών»- είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στο Διαδίκτυο. Ο Γερμανός διπλωμάτης παύθηκε τελικά από τα καθήκοντά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου