Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks: Πυρηνικό θρίλερ με πρωταγωνιστές Λιβύη, ΗΠΑ και Ρωσία

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εξοργισμένος από την άρνηση των αρχών της Νέας Υόρκης να του επιτρέψουν να στήσει την σκηνή του στο Σέντραλ Παρκ, έχει καθυστερήσει εσκεμμένα τη μεταφορά εσβεσμένων πυρηνικών καυσίμων, σύμφωνα με αμερικανικό έγγραφο που διέρρευσε από την WikiLeaks και δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Το φορτίο θα ήταν το τελευταίο από το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου της Λιβύης που επρόκειτο να μεταφερθεί για επανεπεξεργασία στη Ρωσία, με βάση την ιστορικής σημασίας συμφωνία του 2003 για τον τερματισμό του λιβυκού προγράμματος παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής με αντάλλαγμα τη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Το ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος που είχε μεταβεί στην Τρίπολη για να παραλάβει το τελευταίο φορτίο, τον Νοέμβριο του 2009, είχε αναχωρήσει αφήνοντας το εξαιρετικά ευαίσθητο φορτίο του μέσα στα βαρέλια στο κέντρο έρευνας και μάλιστα με πλημμελή φύλαξη.

    Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη ανέφερε στην Ουάσιγκτον πως εάν το ουράνιο «δεν απομακρυνόταν από τις θήκες του εντός τριών μηνών, οι αύξουσες θερμοκρασίες του θα μπορούσαν να διαρραγούν και να διαρρεύσει ραδιενεργό υλικό»......
 
    «Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και μόνον υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθεί μία έγκαιρη λύση στο πρόβλημα τούτο και να κρατήσουμε την όλη υπόθεση μακριά από τον Τύπο», τόνισε ο αρμόδιος διπλωμάτης, σύμφωνα με το διπλωματικό έγγραφο.

    Ο Καντάφι κατά πάσα πιθανότητα εμπόδισε τη μεταφορά διότι είχε παρεξηγηθεί από την άρνηση να του επιτραπεί να στήσει τη σκηνή του στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2009. Επίσης του είχε απαγορευθεί να επισκεφθεί το Σημείο Μηδέν των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001.

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, η οποία έλθει σε στενή επαφή με δεκάδες ξένους ηγέτες έπειτα από τις αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks, προβλέπει πως θα χρειασθεί να συνεχίσει τις προσπάθειές της αυτές επί «πολλές εβδομάδες», εκμυστηρεύθηκε η ίδια κατά τις ιδιαίτερες συνομιλίες της με τους δημοσιογράφους, που την συνοδεύουν σήμερα στις μετακινήσεις της.

    «Πρόκειται να συνεχίσω τις (σχετικές) συνομιλίες μου στις ερχόμενες εβδομάδες», τόνισε η ίδια, επισημαίνοντας με ένα χαμόγελο πως πολλά από τα 252.000 έγγραφα που διέρρευσαν δεν έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως από τον Τύπο.

    Η κα Κλίντον τόνισε επίσης πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει «οδηγίες» στην κυβέρνησή του όσον αφορά τους ξένους ηγέτες που θα πρέπει να ενημερωθούν πως η υπόθεση WikiLeaks περιλαμβάνεται επίσης «στον κατάλογο» των θεμάτων που ο ίδιος θα συζητήσει μαζί τους.

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνομίλησε με τους δημοσιογράφους εν πτήσει, μέσα στο αεροσκάφος που τη μετέφερε στην Ουάσιγκτον έπειτα από την περιοδεία της στην Κεντρική Ασία και το Μπαχρέϊν, στη διάρκεια της οποίας δεν σταμάτησε στιγμή να αναφέρεται στο σκάνδαλο των διαρροών.

    Η ίδια εκτιμά εξάλλου πως πέραν του σκανδάλου, η δημοσίευση των εγγράφων αυτών έδωσε τη δυνατότητα να δημοσιοποιηθεί το μέγεθος και το εύρος της ανάλυσης των πληροφοριών που φέρει εις πέρας η αμερικανική διπλωματία. «Κατά κάποιον τρόπο αυτό μπορεί να αποτελεί ένα καθησυχαστικό γεγονός, παρά τις άκομψες φράσεις που έχουν εμφιλοχωρήσει», τόνισε.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου