Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

727 μεγαλοϊδιοκτήτες οφειλέτες καλούνται να «ξηλωθούν» 12,5 εκατ.

Στο δόκανο των φοροελεγκτών πιάστηκαν 727 οφειλέτες - μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, σε αριστοκρατικές περιοχές όπως Φιλοθέη, Εκάλη και Βούλα, καθώς και φαρμακοποιοί. Το υπουργείο Οικονομικών τους δίδει περιθώριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αξίας 12,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Μετά το πέρας της προθεσμίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Ο έλεγχος φθάνει ακόμη και στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους και ο πλειστηριασμός, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη φορολογική νομοθεσία, όσοι εντοπίζονται για φοροδιαφυγή, αντιμετωπίζουν ακόμη και υψηλές ποινές φυλάκισης.............

Διασταυρώσεις ακινήτων
Τα συγκεκριμένα άτομα βρέθηκαν ότι είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, συνολικής αξίας 1,16 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία προέκυψαν από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε ιδιοκτήτες κατοικιών σε επιλεγμένες ακριβές περιοχές κατοικίας, με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ, και με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

Από τις διασταυρώσεις προέκυψαν 304 οφειλέτες, με σπίτια στη Φιλοθέη και στο Παλαιό Ψυχικό, ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,5 εκατ. ευρώ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 454,1 εκατ. ευρώ. Επίσης 148 οφειλέτες ακινήτων στην Εκάλη (αξίας 222,7 εκατ. ευρώ) είχαν οφειλές 3,6 εκατ. ευρώ.
Και στα νότια προάστια

Επίσης 245 ιδιοκτήτες ακινήτων (350 εκατ. ευρώ) στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη είχαν οφειλές 3,4 εκατ. ευρώ και 75 οφειλέτες στο Πανόραμα και στην Καλαμαριά, με ακίνητη περιουσία 135 εκατ. ευρώ, είχαν οφειλές 1 εκατ. ευρώ.

*Από διασταυρώσεις σε φαρμακοποιούς, εντοπίστηκε και οφειλέτης που χρώσταγε 2,1 εκατ. ευρώ, για τον οποίο η εφορία είχε αποφασίσει την αναστολή καταβολής μέρους του χρέους του. Συνολικά εντοπίστηκαν 235 περιπτώσεις συνολικού ποσού 5,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,1 εκατ. ευρώ ήταν ληξιπρόθεσμα.

Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράξιμα θεωρούνται 8-10 δισ. ευρώ.

Στις δύο ρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του έτους υπήρχε πολύ μικρή ανταπόκριση, γι' αυτό και το υπουργείο έχει στραφεί σε όλους τους μεγαλοοφειλέτες και κυρίως σε όσους έχουν μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατό περισσότερα προς ενίσχυση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. *

ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου