Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η Μέρκελ είχε απειλήσει πως θα αποσυρθεί από την ευρωζώνη

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απείλησε, κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρατέθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 28 Οκτωβρίου, να αποσύρει τη χώρα της από την ευρωζώνη. Είχε προηγηθεί η έντονη αντιπαράθεσή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αναφορικά με την πρόταση της Μέρκελ να στερούνται ψήφο όσες χώρες αναγκάζονται να ζητούν την οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων τους. Το άγνωστο, μέχρι σήμερα επεισόδιο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδας Guardian που επικαλείται δηλώσεις συμμετεχόντων στο δείπνο της 28ης Οκτωβρίου.

Στη σύνοδο της Ε.Ε. το κύριο θέμα που απασχόλησε ήταν η κρίση που διέρχεται η ευρωζώνη και το ζήτημα της διάσωσης της Ιρλανδίας.

Τότε ο κ. Παπανδρέου είχε αντιδράσει στην πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου να στερούνται ψήφου όσα κράτη εισέρχονται στο μηχανισμό διάσωσης, χαρακτηρίζοντας τη ως "αντιδημοκρατική".

Η κ. Μέρκελ φέρεται ότι δήλωσε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ευρωπαίων ηγετών πως "αν το ευρώ εξελίσσεται σε τέτοια λέσχη τότε ίσως η Γερμανία να πρέπει να αποχωρήσει".

Ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ, Steffen Seibert δεν σχολίασε, όπως αναφέρει ο Guardian, τις φερόμενες ως δηλώσεις της καγκελαρίου, ωστόσο δήλωσε ότι "κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό".

"Η Γερμανία είναι δεσμευμένη να διασφαλίσει και να υπερασπισθεί το ευρώ και η κυβέρνηση
επ΄ουδενί λόγο δεν σκέφτεται να το εγκαταλείψει" πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου