Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Μπάφετ, ο αντι-πυρηνικός! Δωρίζει 50 εκατ. δολ. για να εμποδιστεί η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων

Αφού αποφάσισε να δώσει σχεδόν όλη του την περιουσία (που τους δύσκολους αυτούς καιρούς αποτιμάται «μόνο» 40 δισ. δολάρια...) στο φιλανθρωπικό ίδρυμα των προσωπικών του φίλων Μελίντα και Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε ότι χορηγεί 50 εκατ. δολάρια στον αγώνα κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Με το ποσό αυτό ο αμερικανός «Κροίσος» συμμετέχει κατά το ένα τρίτο στο αρχικό κεφάλαιο των 150 εκατ. δολαρίων, το οποίο διαθέτει η Τράπεζα Ατομικών Καυσίμων που αποφάσισε την Παρασκευή στη Βιέννη να ιδρύσει η υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μου ενδιαφερόμουν για το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας και ως εκ τούτου αποφάσισα να στηρίξω και χρηματικά την πρωτοβουλία αυτή»

δήλωσε ο ηλικίας 80 ετών αμερικανός μεγαλοεπενδυτής _ ο Μπάφετ ως γνωστόν διευθύνει την εταιρεία επενδύσεων Berkshire Hathaway. Τη συνεισφορά του στην Τράπεζα που θα δημιουργηθεί τη χορηγεί μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Πρωτοβουλία κατά της Πυρηνικής Απειλής». Τα υπόλοιπα 100 εκατ. δολάρια θα «καταθέσουν» στην Τράπεζα οι κυβερνήσεις που μετέχουν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Με τα κονδύλια της Τράπεζας θα βοηθηθούν τεχνολογικώς δεκάδες χώρες _ κάποιες στην «εύφλεκτη» γεωγραφική ζώνη της Μέσης Ανατολής, όπως μεταδίδει το Reuters _ ώστε να εκπονήσουν προγράμματα για την ειρηνική εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει η πυρηνική ενέργεια χωρίς η εκπόνηση των προγραμμάτων αυτών να δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου