Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ισπανία για τις αερομεταφορές

Η ισπανική κυβέρνηση έπειτα από την έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου σήμερα με αφορμή τη χθεσινοβραδινή αιφνίδια απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, με το πρόσχημα της ασθένειας, που προκάλεσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου, κήρυξε τη χώρα σε εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης απειλώντας τους ελεγκτές με κυρώσεις. Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα διέταξε το στρατό να διασφαλίσει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

"Είχαμε πει ότι αν η κατάσταση στα αεροδρόμια δεν ομαλοποιηθεί, θα κηρύξουμε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί", δήλωσε ο Ρουμπαλκάμπα μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί.

Αν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν επιστρέψουν στην εργασία τους, θα παραβιάζουν το νόμο και θα παραπεμφθούν σε στρατοδικείο όπου θα δικαστούν για απειθαρχία, σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε περίπτωση μη προσέλευσης υπό κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών...........


Εξαιτίας της στάσης των ελεγκτών  εναέριας κυκλοφορίας το μεγαλύτερο μέρος του Ισπανικού εναέριου χώρου έκλεισε και επικράτησε χάος στα αεροδρόμια με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν, κατά εκτιμήσεις, 250.000 επιβάτες και να ακυρωθούν τουλάχιστον 2.000 πτήσεις.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ισπανίας, Iberia, καθώς και η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ματαίωσαν όλες τις πτήσεις τους από και προς την Ισπανία μετά από το "χάος" που προκάλεσε σε όλα τα ισπανικά αεροδρόμια η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Επίσης οι αεροπορικές εταιρίες Air France, KLM, Easy Jet και Thai Airways ανακοίνωσαν ότι ματαιώνουν τις πτήσεις τους σήμερα για το αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους γύρω στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής , ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει με νόμο νέα ωράρια εργασίας. Επίσης οι ελεγκτές βρίσκονται σε διένεξη με το υπουργείο Μεταφορών και την Ισπανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (AENA) για μισθολογικά και άλλα εργασιακά ζητήματα εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου