Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Εμφύτευσε κάμερα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του

Πώς αισθάνεται κανείς αν έχει μια κάμερα υπολογιστή εμφυτευμένη χειρουργικά στο κρανίο του;

«Πονάει», λέει ο Γουάφα Μπιλάλ στο AOL News. Και σίγουρα κάτι θα ξέρει παραπάνω, καθώς πριν από ένα μήνα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να κάνει ακριβώς αυτό· να εγκαταστήσει ένα μικρό, με δυνατότητα σύνδεσης στο Internet κάμερα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

«Ο πόνος έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά η διαδικασία επούλωσης είναι ακόμη σε εξέλιξη», λέει ο Μπιλάλ. «Αισθάνομαι την κάμερα στο δέρμα μου.»

Και για ποιον ακριβώς λόγο το έκανε; Γιατί άλλο; Για την τέχνη φυσικά. Ο Μπιλάλ είναι ένας από τους 23 καλλιτέχνες των οποίων τα έργα ανατέθηκαν στο πλαίσιο των εγκαινίων του Ματάφ: Το αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ντόχα του Κατάρ................

Για ένα έργο με τίτλο «The Third Ι», ο Μπιλάλ - καθηγητής φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης - θα φορέσει την πρόσφατα εμφυτευμένη φωτογραφική του μηχανή, 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, για το επόμενο έτος.

Η ιστοσελίδα του πρότζεκτ το εξηγεί με σαφήνεια: «Το «The Third Ι» κάνει μια τεχνολογική συσκευή μέρος του σώματός μου και διανέμει το καταγεγραμμένο περιεχόμενο ανοιχτά μέσα στο κυβερνοχώρο χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο».

Ουσιαστικά, ο Μπιλάλ έγινε ο πρώτος με  δυνατότητα σύνδεσης στο internet κυβερνητικός οργανισμός του κόσμου. Αλλά για τον καθηγητή, δεν είναι μόνο μια άσκηση προκαλώντας σοκ στο ευρύ κοινό ή την εξάπλωση των δημιουργικών φτερών του. Το κάνει για να καταγράψει το κόσμο γύρω του και, επίσης, «πίσω του».

«Εξορίστηκε από το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου αφήνοντας τα πάντα πίσω. Μετάνιωσα που δεν είχα καμία καταγραφή όσων άφησα πίσω όταν έφυγα. Είχα την ιδέα αυτή όταν εγκαταστάθηκα, αλλά περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να την εφαρμόσω.»

Η κάμερα είναι συνδεδεμένη μέσω καλωδίου σε ένα μικρό, φορητό υπολογιστή που περιέχεται στην τσάντα που κουβαλάει ο Μπιλάλ. Ο υπολογιστής συνδέεται αυτόματα με ασύρματο internet, και αν δεν υπάρχει χρησιμοποιεί ένα 3G modem.

«Μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει πίσω μου ανά πάσα στιγμή, ζωντανά στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ», είπε.

Η κάμερα καταγράφει κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Το υλικό είναι αποθηκευμένο στο σκληρό δίσκο του φορητού υπολογιστή και το προσαρμοσμένο λογισμικό γραμμένο για αυτό το πρότζεκτ επιλέγει ένα καρέ ανά λεπτό για να την αναρτήσει στην 3rdi.me ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου