Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ημέρα πένθους στη Μόσχα

Ημέρα πένθους για τη ρωσική πρωτεύουσα κήρυξε τη σημερινή ο δήμαρχος Μόσχας, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 39.

Ημέρα πένθους για τη ρωσική πρωτεύουσα κήρυξε τη σημερινή ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, ενώ τα θύματα των δύο χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων ανέρχονται πλέον στα 39, μετά το θάνατο ενός ακόμη από τους τραυματίες. Το θύμα ήταν ένας άνδρας, όπως είπε ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Μόσχας, Αντρέι Σελζόφσκι.

Οι διασώστες έχουν ήδη απομακρύνει από τον σταθμό Λουμπιάνκα, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση, τις σορούς των θυμάτων, αλλά ο σταθμός παραμένει κλειστός για το κοινό. Το μετρό της Μόσχας ανακοίνωσε χθες ήδη από τις 12:55 GMT ότι η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί στη γραμμή αυτή, ενώ η κυκλοφορία στις υπόλοιπες 11 γραμμές του μοσχοβίτικου μετρό δεν διεκόπη καθόλου.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σήμερα σε όλα τα δημόσια κτίρια της ρωσικής πρωτεύουσας. Κανένας τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός δεν μεταδίδει ψυχαγωγικά προγράμματα και διαφημίσεις σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα, ενώ η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα τελέσει επιμνημόσυνες δεήσεις.

Εντοπίστηκε η ταυτότητα των γυναικών-καμικάζι

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η ταυτότητα των δύο καμικάζι καθώς και των δύο γυναικών που τις συνόδευσαν μέχρι την είσοδο του μετρό έχει εντοπιστεί χάρη στα βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας των σταθμών.

Αυτές οι δύο γυναίκες, καθώς επίσης και ένας πιθανός τρίτος συνεργός -ένας άντρας- αναζητούνται από την αστυνομία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πολλοί ξένοι ηγέτες έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη ρωσική ηγεσία για το χθεσινό χτύπημα, ενώ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξή της στον καναδικό σταθμό CTV, χαρακτήρισε την τρομοκρατία «κοινό εχθρό». «Είτε είναι στο μετρό της Μόσχας, το μετρό του Λονδίνου, ένα τρένο στη Μαδρίτη ή ένα κτίριο στη Νέα Υόρκη, όλοι αντιμετωπίζουμε τον ίδιο εχθρό», είπε χαρακτηριστικά η κα Κλίντον.

Αυστηρότερη νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας ζητά ο Μεντβέντεφ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε σήμερα να υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να προσέξουμε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της νομοθεσίας η
οποία έχει στόχο την πρόληψη των τρομοκρατικών πράξεων, ιδιαίτερα τη σχολαστική δουλειά διαφόρων υπηρεσιών», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο ίδιος πρότεινε επίσης «να επανεξετασθεί το πρόβλημα της εφαρμογής των νόμων περί τρομοκρατίας» και να «τελειοποιήσουμε» τις πρακτικές αυτές.

Πούτιν: «Να βρεθούν οι υπεύθυνοι»

Είναι θέμα τιμής για τις ρωσικές δυνάμεις της τάξης να βρουν και να βγάλουν «από τα βάθη των υπονόμων» αυτούς που ευθύνονται για τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Μετρό της Μόσχας, από την οποία σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι, δήλωσε σήμερα, Μ. Τρίτη, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι συνεργοί και οι διοργανωτές κρύβονται και είναι θέμα τιμής για τις δυνάμεις της τάξης να τους βρουν στα βάθη των υπονόμων και να τους βγάλουν στο φως της μέρας», δήλωσε ο Πούτιν σε σύνοδο υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων που ήταν αφιερωμένη στην ασφάλεια των ρωσικών μέσων μεταφοράς.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα γίνει», προσέθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου