Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Κίνα: «Οι ΗΠΑ δεν πιέζουν για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής»

«Η ανατίμηση δεν είναι καλή συνταγή για να επιλυθούν τα προβλήματα», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.


Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Κίνα θα αλλάξει την νομισματική πολιτική της σταδιακά και θα διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία του νομίσματός της, απορρίπτοντας τις αμερικανικές εκκλήσεις για γρήγορη αλλαγή της ισοτιμίας.

Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Ζονγκ Σαν, που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον σε μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης στις εμπορικές και πολιτικές σχέσεις των δύο πλευρών, ανέφερε μιλώντας σε ακροατήριο επιχειρηματιών ότι η αλλαγή της ισοτιμίας δεν είναι τρόπος για να διορθωθεί η μεγάλη διαφορά στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο.

«Η ανατίμηση δεν είναι καλή συνταγή για να επιλυθούν τα προβλήματα», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος, μιλώντας στο αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Αμερικανοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το κινεζικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί περίπου κατά 40%. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα εξασφαλίζει πλεονέκτημα στο διεθνές εμπόριο, προκαλεί απώλεια θέσεων εργασίας σε άλλες χώρες και τελικά είναι παράγοντας ανωμαλίας στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Με την αμερικανική οικονομία να έχει χάσει 8,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μετά το Δεκέμβριο του 2007, Αμερικανοί βουλευτές εστιάζουν την προσοχή τους στην κινεζική νομισματική πολιτική, την οποία θεωρούν παράγοντα για την άνοδο της ανεργίας στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό Αμερικανοί γερουσιαστές συντάσσουν νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα για να αντιμετωπιστεί το εμπορικό πλεονέκτημα που έχει η Κίνα λόγω της υποτίμησης του νομίσματός της.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας υποστήριξε ότι με μία υποτίμηση του νομίσματος δεν λύνονται τα προβλήματα. «Μία σημαντική υποχώρηση της αξίας του δολαρίου, χωρίς αμφιβολία θα προκαλούσε μεγάλες επιπτώσεις στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος.

«Ο σωστός δρόμος για να επιτευχθεί εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι η διεύρυνση των εξαγωγών από τις ΗΠΑ στην Κίνα, παρά ο περιορισμός των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ζονγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου