Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ευνοϊκή η απόφαση της Συνόδου για την Ελλάδα.. Ικανοποιημένοι, όμως, Σαρκοζί και Μέρκελ… !

Όπως όλα δείχνουν η «Μικτή Λύση» προκρίθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες για το «οικονομικό πρόβλημα» της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι, δηλαδή, ότι δεν θα «αφεθεί» η χώρα στην τύχη της και αν προκύψει ανάγκη η Ευρώπη θα της προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια. Αυτό, όμως, δεν είναι επί της ουσίας επιτυχία υπό την έννοια ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, δε μπορεί να «αφεθεί» στην τύχη της !

Την όποια, λοιπόν, απόφαση η κάθε πλευρά την ερμηνεύει σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια και όλοι βλέπουν οφέλη και επιτυχίες από αυτή. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα όσα προβλέπει το «Σχέδιο» της Μικτής Λύσης αποτελούν τη Γερμανική θέση στο θέμα και ικανοποιούν πλήρως την Άγκελα Μέρκελ. Σημειώνουμε, πάντως, ότι αρχικά η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν δεχόταν ούτε καν τον όρο «Σύνοδος» για το Ελληνικό πρόβλημα, πράγμα το οποίο έγινε αποδεκτό και στο πρωτόκολλο δεν υπήρχε «ειδική» αναφορά για τη χώρα μας.

Η όποια βοήθεια δανεισμού της χώρας, με επιτόκιο αγοράς, συμμετοχή του ΔΝΤ και μόνο την «ύστατη» ώρα, είναι ένα «πακέτο» που ορίσθηκε από τις γερμανικές αξιώσεις για τήρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Έτσι, δεν πετύχαμε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από τα αυτονόητα, που ούτως ή άλλως την κρίσιμη στιγμή θα κληθεί να μας παράσχει η Ευρώπη! Ας κρατούμε, ωστόσο, μικρό καλάθι ως ότου δημοσιοποιηθεί το επίσημο έγγραφο της «συμφωνίας» στήριξης της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένουμε τα συμφωνηθέντα να απέχουν πολύ από τα όσα η Μέρκελ «απαιτούσε» για τη χώρα μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου