Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Διαφωνία ΗΠΑ- Τουρκίας για Ιράν

Η Άγκυρα αποκρούει τις αμερικανικές πιέσεις για επί πλέον κυρώσεις κατά του Ιράν.


Η Τουρκία απέκρουσε σήμερα τις πιέσεις που δέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξει την επιβολή επί πλέον κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αντιτείνοντας ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στη διπλωματική προσέγγιση του προβλήματος.

«Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία μπροστά μας και πιστεύουμε ότι αυτή η ευκαιρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Όχι λιγότερη, αλλά περισσότερη διπλωματία (είναι αυτό που χρειάζεται)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγιερκιν σε συνέντευξη Τύπου.

Την περασμένη εβδομάδα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον κάλεσε την Τουρκία να υποστηρίξει την επιβολή επί πλέον κυρώσεων κατά του Ιράν, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν διαφοροποιηθεί από τη διεθνή κοινότητα στο θέμα αυτό.

«Πιστεύουμε ότι το Ιράν έχει καλές προθέσεις στο θέμα αυτό και επιθυμεί μια λύση. Διαφορετικά δεν θα κάναμε τέτοιες προσπάθειες. Ενημερώνουμε τους δυτικούς μας φίλους τακτικά για τις εντυπώσεις που αποκομίζουμε (από συνομιλίες με το Ιράν)», τόνισε ο Οζούγιερκιν.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη με την απόκτηση πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε όμως ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως και όλες οι άλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου