Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

" Βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό ως το 2030 " , λέει ο Υπουργός .

Ως το 2030 είναι βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση. «Επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος σε βάθος ενός αιώνα δεν υπάρχει και όποιος το υποστηρίζει αυτόλέει ψέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παράλληλα άσκησε κριτική στα κόμματα της Αριστεράς που απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ που τήρησαν εποικοδομητική στάση, λέγοντας ότι «το ασφαλιστικό πρόβλημα ψευδοϊδεολογικοποιείται και ψευδοπολιτικοποιείται, και όποιος κρύβεται πίσω από αυτό δεν θέλει να βρεθεί λύση». Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι η μετάβαση από το νυν διανεμητικό σύστημα στο καινούργιο σύστημα ανταποδοτικότητας των συντάξεων «προσδιορίστηκε από το ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να περάσεις σε κάτι άλλο» και τόνισε ότι ο στόχος είναι το 2030 να καταβάλει το κράτος το 4,8% του ΑΕΠ για συντάξεις, δηλαδή το ποσοστό που έδωσε η χώρα το 2008. «Αν αυτό γίνει, τότε η χώρα για τα χρόνια ως το 2030 έλυσε το ασφαλιστικό πρόβλημα» ανέφερε. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αντιμετωπίζει σοβαρή διαχειριστική αδυναμία στην εποπτεία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης «έτσι που έχουν διαρθρώσει τα αποθεματικά τους», ενώ χαρακτήρισε λάθος την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης).

Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Ι. Βρούτσης εξεδήλωσε την πρόθεση του κόμματός του «να τα συζητήσουμε» (τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση), αν και προέβλεψε ότι «θα υπάρξει μεγάλη μείωση των συντάξεων», ενώ συναινετικός εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κυρ. Βελόπουλος . Αντιθέτως, ο κ. Γ. Μαυρίκος , εκ μέρους του ΚΚΕ, απέρριψε κάθε συζήτηση επί των προτεινομένων αλλαγών υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά πρωτίστως πολιτικό και σχετίζεται με τις γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται.

Ενταση επικράτησε μεταξύ του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλου και του κ. Λοβέρδου με αφορμή τη θέση του πρώτου ότι η πολιτική της κυβέρνησης ως προς το Ασφαλιστικό «είναι προαποφασισμένη από την εποχή Γιαννίτση» και ότι «εμείς δεν θα συναινέσουμε, κάτι άλλωστε που δεν σας χρειάζεται, αφού είναι μαζί σας η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, και αυτό δείχνει την κατεύθυνση της επιλογής σας».

Ο υπουργός αντέδρασε και κάλεσε τον κ. Μουλόπουλο να εκτιμήσει τη στάση της ισπανικής Αριστεράς, η οποία από κοινού με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας συναίνεσε στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος. «Μου ζητάτε να σας απαντήσω για τους Ισπανούς;» διερωτήθηκε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέληξε: «Οπωσδήποτε φταίμε εμείς. Και φταίμε γιατί δεν συναινούμε στην κεντροδεξιά πρότασή σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου