Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Κλίμα συναίνεσης μέσω... Βρυξελλών καλλιεργεί ο Σαμαράς

ΜΕ ΔΥΟ εναλλακτικές προτάσεις για στήριξη της ελληνικής οικονομίας απευθύνεται στην Άνγκελα Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον της ευρωζώνης η λύση να αναζητηθεί αποκλειστικά και μόνον εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μήνυμα θα μεταφερθεί σήμερα στη Γερμανίδα καγκελάριο στη σύνοδο των ηγετών της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα είναι κεντρικός ομιλητής (ύστερα από πρόταση της κ. Μέρκελ) με αντικείμενο την προσπάθεια εξόδου της χώρας μας από τη δημοσιονομική κρίση. Στενοί συνεργάτες του σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να εμφανιστεί η χώρα «με ενιαία φωνή» και προς την κατεύθυνση αυτή θα υποδείξει στη σύνοδο του ΕΛΚ δύο δρόμους για το λεγόμενο «ελληνικό ζήτημα»:

1. Να παρασχεθούν στην Ελλάδα οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να μπορέσει η χώρα μας να δανειστεί με συμφέροντες όρους, όπως ακριβώς δανείζονται και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Σε ένα δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, να υπάρξει ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να διακανονιστεί σε διμερές επίπεδο, ώστε να μην προσκρούει μια τέτοια απόφαση στις γνωστές κοινοτικές απαγορεύσεις.

Την επιδίωξη της Ν.Δ. να διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης μέσω... Βρυξελλών, επιβεβαίωσε χθες και ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφέροντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται πλήρως την κρισιμότητα των εξελίξεων που δρομολογούνται τα επόμενα 24ωρα». Και πρόσθεσε με έμφαση ότι ο κ. Σαμαράς «θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο που έχει στα χέρια του, ιδιαιτέρως προς τη γερμανική πλευρά, για να μπορέσει και η Ν.Δ. να συμβάλει στην εξεύρεση μιας σωστής λύσης για την Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης...».

Κομματικοί παράγοντες εκτιμούσαν χθες ότι η στροφή της Ρηγίλλης, που φαίνεται πλέον ότι «βάζει πλάτη» για διέξοδο από την κρίση, συνδέεται και από τα πολιτικά κέρδη που φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι καταγράφει ο ΛΑΟΣ λόγω της δικής του συναινετικής στάσης. Χαμηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, αν και επέκρινε τη «φιλοσοφία» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που βασίζεται, όπως είπε, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ακολούθησε χθες ο κ. Σαμαράς και σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο, όπου απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει γρήγορα ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, ενώ- με μία αναφορά που εμπεριέχει δόσεις αυτοκριτικής και για το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. - έκανε λόγο για το «τέλος ενός μοντέλου κρατισμού» που προκαλεί στην παρούσα φάση «συμπτώματα κρίσης και ανατροπών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου