Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

"Φιλί" ζωής από την ΕΚΤ στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ είναι πιο σημαντική από την απόφαση της Συνόδου για τη χώρα !

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) έκανε τη δήλωση της ημέρας, δίνοντας μια μικρή ανάσα.


Δια στόματος του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, επιβεβαιώθηκε η άποψη του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της Κεντρική Τράπεζας της Γερμανίας, που ζητούσε τη διατήρηση των χαλαρών προϋποθέσεων για τα δάνεια που χορηγεί η ΕΚΤ και το 2011, ώστε να μην κινδυνεύσουν τα δάνεια των γερμανικών τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ομόλογα με αξιολόγηση "BBB-" ως ενέχυρο αφαιρώντας ουσιαστικά τον ενδεχόμενο κίνδυνο αδυναμίας δανεισμού που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα το επόμενο έτος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή την απόφαση συνέβαλλε κι ο Λουκάς Παπαδήμος (φωτό), που αποχωρεί από την αντιπροεδρία της ΕΚΤ, κάνοντας και οι δυο στροφή 180 μοιρών από τη σκληρή γραμμή του Νοεμβρίου όταν ανακοίνωσαν το... σφίξιμο της "στρατηγικής εξόδου".

"Είναι πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να διατηρήσει το μίμνιμουμ πιστωτικό όριο στα ενέχυρα στο ύψος του "BBB-" μετά και από το 2010," δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.

Επίσης, ανακοίνωσε πως τον Ιανουάριο του 2011 η ΕΚΤ θα εισάγει ένα νέο κανονισμό με τον οποίο η κεντρική τράπεζα θα χορηγεί δάνεια με υψηλότερο επιτόκιο έναντι δανείων χαμηλής αξιολόγησης. Οι λεπτομέρειες του νέου κανονισμού ωστόσο θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι παρά τις υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων από S&P, Fitch και Moody's, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τα δέχεται ως εγγύηη για να παρέχει ρευστόητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παρόλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων εξαφανιζεται, αφού οι αγορές πλέον εστιάζουν στον πόλεμο των στρατοπέδων της ευρωζώνης ως σύνολο για την πορεία στο μέλλον, που προδιαγράφεται "αιματηρό", όπως αναφέρουν αναλυτές, διατηρώντας τα spread στά ύψη πάνω από τις 320 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου