Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Νέους κανονισμούς για αποφυγή «απόκρυψης χρέους» εμφανίζεται να προτείνει η ΕΚΤ

Αλλαγή των ευρωπαϊκών κανονισμών ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται συμφωνίες swap για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων φέρεται να προτείνει η Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την υπόθεση της Goldman Sachs και του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο της ΕΚΤ που επικαλείται το Bloomberg, υπό τον τίτλο «Η χρήση συναλλαγών παραγώγων στη χρηματοδότηση και διαχείριση ελλειμμάτων: Η περίπτωση της Ελλάδας», η Τράπεζα προσανατολίζεται στο να πιέσει την ΕΕ να αυστηροποίησει τους σχετικούς κανονισμούς της, αποτρέποντας τη χρήση συμφωνιών swap για την καταπολέμηση μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Επίσημα, η ΕΚΤ και η Κομισιόν δεν σχολιάζουν το δημοσίευμα.

Στόχος της αυστηροποίησης του πλαισίου φέρεται να είναι η «ενίσχυση της διαφάνειας και της ορθής διαχείρισης» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Στο έγγραφο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να ζητά από τους υπόλοιπους διοικητές κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να προωθήσουν την πρόταση προς συζήτηση στην Κομισιόν.

Σήμερα, σε περίπτωση που το έλλειμμα μίας χώρας της Ευρωζώνης υπερβαίνει το 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και μπει υπό επιτήρηση, στον υπολογισμό του χρέους συμπεριλαμβάνονται πληρωμές που σχετίζονται με swap, πράγμα που μπορεί να μειώσει ελαφρά τη διαφορά. Κατά κανόνα, η πρακτική αυτή δεν επηρεάζει το δανεισμό της χώρας.

Από τα 16 μέλη της Ευρωζώνης, σημειώνει το δημοσίευμα, μόνο το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Φινλανδία δεν ξεπερνούν τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου