Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Οι Γερμανοί επιμένουν για το ΔΝΤ, οι αγορές στριμώχνουν Αθήνα και ευρώ

Απομένουν λίγες ώρες για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και ακόμα δεν έχει γίνει κατορθωτό από τον πρόεδρο της Ε.Ε. να ανακοινώσει σύγκληση της έκτακτης Συνόδου του Eurogroup με θέμα την στήριξη της Αθήνας...

Η κα Μέρκελ μιλώντας σήμερα στη Γερμανική Βουλή λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες επανέλαβε πως ο συνδυασμός του ΔΝΤ και διμερών πιστώσεων από την Ε.Ε. θα αποτελέσουν "τελευταίο καταφύγιο" για βοήθεια προς την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας την θέση της ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συζήτηση για οικονομική συμμετοχή της σε «λύσεις» στήριξης της Ελλάδας ή άλλης χώρας της Ευρωζώνης... Γερμανοί σχολιαστές επιμένουν ότι μέχρι τις 9 Μαΐου, δηλαδή μέχρι τις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας η «γραμμή» αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς το κόμμα της κας Μέρκελ φαίνεται να χάνει εκεί την εκλογική μάχη...

Παρ’ όλα αυτά η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους και η υποβάθμιση της Πορτογαλίας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η αφορμή για να κυριαρχήσει στην τακτική ατζέντα της Συνόδου που αρχίζει στις 5 μ.μ. η συζήτηση για τον κίνδυνο από την διευρυνόμενη κρίση του χρέους στην Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες έχει φθάσει από χθες βράδυ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο σύγκλησης του Eurogroup με θέμα την τελική μορφή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μέχρι τα ξημερώματα η κατάσταση όμως δεν είχε αλλάξει ουσιαστικά. Ο κ. Σαρκοζί με τον κ. Ρόμποϊ μετά από τη συνάντησή τους στο Παρίσι επέμεναν στην πρόθεσή τους να συγκληθεί το Εurogroup και να αποφασίσει το πώς θα στηριχθεί η Αθήνα. Αντίθετα, οι πληροφορίες που διέρρεε το Βερολίνο ήταν ότι η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση για μία συμφωνία στήριξης της Αθήνας στην οποία όμως θέτει δύο όρους: το χρηματοδοτικό εργαλείο της στήριξης να είναι το ΔΝΤ χωρίς συμμετοχή της Γερμανίας και να προηγηθεί δέσμευση του Eurogroup για δρομολόγηση θεσμικών αλλαγών που θα κάνουν αυστηρότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Αντίθετοι παρέμεναν μέχρι αργά χθες βράδυ οι τραπεζίτες της ΕΚΤ επιμένοντας ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ θα αποτελούσε χτύπημα για την αξιοπιστία του ευρώ το οποίο ήδη διαπραγματεύεται στα 1,33 δολ.

Στο μεταξύ η κ. Λαγκάρντ υπουργός οικονομίας της Γαλλίας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι σε επίπεδο «τεχνικό» οι εναλλακτικές λύσεις για τη στήριξη της Αθήνας είναι έτοιμες εδώ και μερικές εβδομάδες και αυτό που μένει είναι η πολιτική απόφαση για την δρομολόγησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου