Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Απεργούν οι Δημόσιοι υπάλληλοι για τα μέτρα λιτότητας

Σε απεργιακή κινητοποίηση κατήλθαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Τσεχίας, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας. Οι διαδηλωτές, κυρίως γιατροί, υπάλληλοι και δάσκαλοι, κατήγγειλαν τα κυβερνητικά σχέδια μείωσης κατά 10% του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα.

«Περίπου 123.000 άνθρωποι παίρνουν ενεργά μέρος σε αυτή την απεργία και 185.000 έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους» δήλωσε ο Γιάροσλαβ Ζαβαντίλ, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας των Συνδικαλιστικών Ενώσεων της Βοημίας-Μοραβίας (CMKOS) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Πράγα, στην οποία πήραν μέρος περίπου 600 άνθρωποι.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Τσεχίας, όπως η Οστράβα, η Μλάντα Μπόλεσλαβ και το Παρντούμπιτσε.

Στο δημόσιο τομέα της χώρας εργάζονται περίπου 650.000 άνθρωποι (ο πληθυσμός της Τσεχίας είναι περίπου 10,5 εκατομμύρια).

Ο Πετρ Νέτσας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η τσεχική κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας.

Τα συνδικάτα και η αριστερή αντιπολίτευση παίζουν «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που κινδυνεύει να «αποσταθεροποιήσει τη χώρα», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Οι μειώσεις δαπανών στις οποίες δεσμεύθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση αποτελούν «μία απόλυτη αναγκαιότητα», σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους, πρώην φιλελεύθερο οικονομολόγο.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2011, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 4,6% του ΑΕΠ.

Φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να φτάσει το 5,3% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει να το μειώσει στο 2,9% το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου