Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Άγνωστη η τύχη της ιαπωνικής αποστολής Ακατσούκι στην Αφροδίτη

Ασαφές παραμένει το απόγευμα της Τρίτης το κατά πόσο η ιαπωνική αποστολή Ακατσούκι κατάφερε να εισέλθει σε τροχιά γύρω από την γειτονική Αφροδίτη.

Το σκάφος πυροδότησε τον κινητήρα του και επιβράδυνε προκειμένου να συλληφθεί από το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη. Στην τελική φάση του ελιγμού πέρασε πίσω από την Αφροδίτη, ωστόσο η επαφή με τη Γη χάθηκε για περισσότερο χρόνο από ό,τι προβλεπόταν.

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πορεία του σκάφους» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μουνετάκα Ουένο της JAXA (Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος). «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το επαναφέρουμε» είπε.

Όπως αναφέρει από το Τόκιο το AFP, οι μηχανικοί της αποστολής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουν υποστεί βλάβη οι δύο από τις τρεις κεραίες επικοινωνιών.

Ο δορυφόρος Ακατσούκι («Χαραυγή»), ένας χρυσαφένιος κύβος με δύο ηλιακούς συλλέκτες σαν κουτιά, εκτοξεύτηκε από τη νότια Ιαπωνία το Μάιο για να μελετήσει το κλίμα της Αφροδίτης.

Ο γειτονικός πλανήτης έχει το ίδιο μέγεθος και παρόμοια σύσταση με τη Γη, είναι όμως κάθε άλλο παρά φιλόξενη: η επιφάνεια φλέγεται στους 450 βαθμούς Κελσίου και τα πυκνά, μόνιμα σύννεφα βρέχουν θειικό οξύ.

Η Αφροδίτη πιστεύεται ότι έγινε εφιαλτική λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου -έπαθε αυτό που παθαίνει σήμερα η Γη, σε πολύ μεγαλύτερο όμως βαθμό.

Το Ακατσούκι θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για το παρελθόν της Αφροδίτης και το πιθανό μέλλον της Γης.

Οι πέντε κάμερες που διαθέτει βλέπουν στην υπέρυθρη και υπεριώδη περιοχή του φάσματος και μπορούν να διαπερνούν τα πυκνά νέφη.

Εξάλλου το Ακατσούκι δεν θα είναι η μόνη αποστολή στην Αφροδίτη: Το Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) βρίσκεται σε τροχιά από το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου