Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

«Ανίκανες» οι δυνάμεις της Ουγγαρίας στο Αφγανιστάν λένε οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το WikiLeaks

«Μη αποτελεσματικές» και «ανίκανες να χειριστούν προβλήματα ασφάλειας» χαρακτηρίζει τις ουγγρικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks και το οποίο επικαλούνται ουγγρικά ΜΜΕ.

Το τηλεγράφημα, το οποίο υπογράφει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Καμπούλ, Καρλ Έικενμπερι, περιγράφει την άνοδο της βίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στη ζώνη όπου βρίσκονται οι Ούγγροι στρατιωτικοί.

«Η ουγγρική ομάδα ανοικοδόμησης (PRT) κάνει λίγα πράγματα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους -εκτός μόνο για λόγους αυτοάμυνας-, δεν κάνουν παρά μόνον μερικές περιπολίες στους κύριους δρόμους και δεν δραστηριοποιούνται κατά των ναρκωτικών» διευκρινίζεται στο τηλεγράφημα.

«Μετά το θάνατο δύο Ούγγρων ναρκαλιευτών, η Βουδαπέστη δεν απέστειλε άλλους» προσθέτει ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Τα μέλη της ουγγρικής δύναμης δεν σκέφτονται τίποτα άλλο παρά μόνο «να μπορέσουν να επιστρέψουν σώα και ασφαλή», αφού θα έχουν κάνει μικρές αναπτυξιακές ενέργειες, συνεχίζει το τηλεγράφημα.

Σαν αποτέλεσμα, οι Νεοζηλανδοί στρατιώτες που στρατοπεδεύουν στη γειτονική επαρχία Μπαμιάν καλούνται πολλές φορές σε ενίσχυση, γράφει η νεοζηλανδική εφημερίδα New Zealand Herald στον ιστότοπό της.

Κάνοντας την πρώτη κίνηση, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ελένη Τσακόπουλος Κουναλάκις, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της: «Η Ουγγαρία είναι φίλη μας, σύμμαχός μας. Μοιραζόμαστε μαζί της αξίες, συμφέροντα και στόχους. Οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλη υπόληψη τη φιλία αυτή και εγώ εργάζομαι για τη διατήρηση και την εξέλιξη αυτής της σύμπραξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου