Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

"Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε αναδιάρθρωση του χρέους", απάντησαν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου στον Ρουμπινί

Ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο άνθρωπος που προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση πήγε με ταξί στη Βουλή και συναντήθηκε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομολόγος που προέβλεψε την οικονομική κρίση, πρότεινε για ακόμα μια φορά στους δυο άνδρες να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι όμως που απέκλεισαν κατηγορηματικά.

"Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε", ήταν η απάντηση και εξήγησαν στον κ. Ρουμπινί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Το βράδυ της Τρίτης, ο διάσημος οικονομολόγος, μίλησε σε κλειστή εκδήλωση και αυτό που τόνισε με έμφαση ήταν το εξής: «Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με TO BHMA θεωρεί ότι όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτείνει το πρόβλημα, καθώς πλήττει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η διαδικασία μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπονομεύεται. Η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος, εξήγησε.

Προς την ίδια κατεύθυνση επισήμανε ότι λειτουργούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όπως είπε βραχυπρόθεσμα δημιουργούν μείωση εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση της ανεργίας, πτώσης της κατανάλωσης και της ζήτησης.

O καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πεταλωτής για Ρουμπινί: Το οτι έχει διαφορετικές απόψεις δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να συζητάμε


  «Δεν είμαστε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά αντίθετα ήμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας και με τις προσπάθειες λαού και κυβέρνησης έχουμε απομακρυνθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με απόψεις που έχει εκφράσει ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, με τον οποίο συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου.

    «Σαφέστατα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να βγούμε από την κρίση και φυσικά δεν είμαστε ούτε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, δηλαδή, ότι «εμείς είμαστε που χτίζουμε την αποφασιστικότητα και τη σταθερότητα στην οικονομική μας πολιτική, τη σταθερότητα που όλοι οι διεθνείς παράγοντες μας αναγνωρίζουν και υπάρχει αισιοδοξία και ελπίδα για τη χώρα μας».

    Αναφορικά με τη συνάντηση αυτή καθεαυτή, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο κ. Ρουμπινί έχει διαφορετικές απόψεις από αυτές που έχει η κυβέρνηση και πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε».

    Επεσήμανε δε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ακούει όλες τις απόψεις και πως το ότι κάποιος εκφράζει διαφορετική γνώμη, δεν μειώνει την επιστημονική της αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου