Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ασταμάτητο τραίνο η γερμανική οικονομία παρά την μείωση των εξαγωγών της στην Ευρωζώνη

Τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη και ιδίως στις χώρες του νότου ροκανίζουν τη ζήτηση για γερμανικά προιόντα και όμως δεν αφήνουν ούτε μία ''γρατζουνιά'' στη γερμανική οικονομία παρόλο που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στην Ευρώπη.

 

Η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο κύκλος πωλήσεων στο εξωτερικό έπεσε τουλάχιστον 1,1 % από το Σεπτέμβριο που είχε άνοδο 3% ,ενώ την ίδια ώρα οι εισαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 0,3 %.

 
Οι γερμανοί δεν υποτιμούν καθόλου τα ποσοστά αυτά, ως μικρά, ούτε και την τάση που υποδηλώνουν, γιατί αφενός μεταφράζονται σε αρκετά δις ευρώ και αφετέρου η δημοσιονομική τους πειθαρχία συγκρίνεται μόνο με την αυστηρότητα που επιδεικνύουν οι Ιρανικές αρχές στις άπιστες γυναίκες.
 
Για αυτό χθες ο ίδιος ο γερμανός υπουργός οικονομίας ανακοίνωσε ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες από τις χώρες του ευρώ συνέχισαν και τον Οκτώβριο την πτωτική τους πορεία.
 
Συνεχώς ''ψαλιδίζεται'' και το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο το οποίο μόνο μέσα σε ένα μήνα, από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο μέτρησε απώλειες που ξεπερνούν τα 2,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.
 
Όμως για τη θηριώδη σε ανάπτυξη γερμανική οικονομία, καθώς αποτιμάται στα 2,5 τρις ευρώ, όλα αυτά δεν είναι ούτε μιά παιδική γρίππη, γιατί πολύ απλά βρίσκονται μπροστά σε μία έκρηξη στην εσωτερική τους κατανάλωση, αφού η ανεργία τους βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.
 
Σύμφωνα με γερμανούς οικονομολόγους η ολόενα αυξανόμενη ζήτηση εργασίας ωθεί προς τα πάνω τους μισθούς και έτσι αυξάνεται η ιδιωτική κατανάλωση.
 
Προσέξτε την αλυσίδα των αριθμών.Η Bundesbank εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί μέσα στο 2010 κατά 3,6%, που αποτελεί ρεκόρ από την επανένωση της Γερμανίας το 1992.Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη ευρωπαική αυτοκινητοβιομηχανία, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι εως το 2015 θα αυξήσει παγκοσμίως κατά 50.000 τις θέσεις εργασίας, από τις οποίες το 10% στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου