Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα στηρίζει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους»

Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού ζητήματος είπε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς.


«Η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου, ενιαίου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων - με βάση την προ του 1967 γραμμή - και παραμένει προσανατολισμένη στη συνολική επίλυση της αραβοϊσραηλινής διαμάχης», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Αμπάς δείχνει έμπρακτα ποιος είναι ο δρόμος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, "που είναι ακριβώς η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε ότι "η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του παλαιστινιακού λαού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση του Μεσανατολικού ζητήματος".

Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία παραμένει για τη διεθνή κοινότητα ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην ειρηνευτική διαδικασία και τώρα και στο μέλλον".

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι, σε συνεννόηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλία να οργανωθεί μια περιφερειακή δύναμη για την κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για την πρωτοβουλία αυτή θα προσκληθούν οι αρμόδιες αρχές -πέρα από την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ- της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Την απόλυτη και πλήρη στήριξη του, προς αυτή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, εξέφρασε ο κ. Αμπάς.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έδωσε ως παράδειγμα της συνεργασίας, μεταξύ των περιοχών, τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Ισραήλ, όπου μετέβησαν ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της, αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή απέστειλε έξι οχήματα. Κίνηση που χαρακτήρισε "ουσιαστική και ιδιαιτέρως συμβολική" από την πλευρά των Παλαιστινίων, προς το Ισραήλ.

"Είμαστε σίγουροι ότι καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Παλαιστινιακού με τρόπο δίκαιο", τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, η οποία όπως σημείωσε "παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ΕΕ". Εκτίμησε δε ότι «με τη σοφία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η κρίση που πλήττει την Ελλάδα θα ξεπεραστεί».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, είπε ο Μαχμούντ Αμπάς, κινείται σε δύο κατευθύνσεις: η μια είναι η πολιτική διαδικασία και η δεύτερη είναι η εθνική συμφιλίωση, "διότι οποιαδήποτε λύση προκύψει στο μέλλον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν υπάρχει συνεννόηση και συμφιλίωση".

"Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό τον πολιτικό οδικό χάρτη", είπε ο Μαχμούντ Αμπάς και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να γίνει απόσυρση του στρατού του Ισραήλ.

"Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες για τη συνέχιση της προσπάθειας γενικότερα", τόνισε, ενώ αναφορικά με τις συνομιλίες που γίνονται, μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, είπε ότι πρέπει να ξεπεραστεί η κρίση στην οποία αυτές έχουν οδηγηθεί. "Πρέπει να οδηγηθούμε σε λύση για το καλό της περιοχής", σημείωσε και υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παίξει πολύ βασικό ρόλο στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

"Αν αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία και πάλι θα υπάρξει μεγάλη και δικαιολογημένη απογοήτευση -όχι μόνο των κρατών αλλά και των λαών- σε τόσες χώρες και αυτή θα οδηγήσει σε ακραίες αντιλήψεις και ακραίες δράσεις", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι "ο μόνος δρόμος είναι να πετύχουν οι συνομιλίες. Εδώ η ΕΕ έχει να παίξει σημαντικό ρόλο, όπως και η Ελλάδα που είναι πάντα έτοιμη να το κάνει".

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του στον Παλαιστίνιο πρόεδρο για το αδιέξοδο στις άμεσες διαπραγματεύσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας -θα παίξει βέβαια ρόλο και η ΕΕ- θα υπάρξει ικανοποιητική λύση για όλες τις πλευρές.

"Τώρα που υπάρχει μια ισχυρότερη Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, βλέπει κανείς μια άλλη Παλαιστίνη, πιο σίγουρη, πιο ασφαλή και αναπτυσσόμενη, κάτι που δείχνει έμπρακτα ότι αν υπήρχε ένα κράτος αναγνωρισμένο και είχε διευθετηθεί το θέμα των συνόρων, με βάση τα σύνορα του 1967, αυτό θα ήταν και η εγγύηση της ασφάλειας όχι μόνο για τον παλαιστινιακό λαό αλλά και για το Ισραήλ και ευρύτερα", είπε.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου