Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχίζονται οι μετεκλογικές ταραχές στην Ακτή του Ελεφαντοστού



Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, με την απερχόμενη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ερίζουν για το αποτέλεσμα.

Η αντιπολίτευση μιλά για 18 νεκρούς στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τις εκλογές αν και ο αριθμός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές ή από την αστυνομία.

Τη Πέμπτη, οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν για άλλη μία ημέρα με δυνάμεις ασφαλείας. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν στους έρημους δρόμους της πρωτεύουσας Αμπιτζάν.

Αν και στις εκλογές επικράτησε ο Αλασάν Ουαταρά, ο απερχόμενος πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό δεν έχει εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο.

Ο Ουαταρά προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του κράτους (έχει ήδη μαζί του ένα μέρος του στρατού) και να εγκαταστήσει ελεγχόμενες από τον ίδιο διοικήσεις σε υπουργεία και τη ραδιοτηλεόραση, που φρουρείται από κυβερνητικές δυνάμεις.

Μέσα σε αυτό σκηνικό βίας και αντιπαράθεσης, ξένοι παρατηρητές αλλά και ο ΟΗΕ ανησυχούν ότι η χώρα βρίσκεται στα όρια του εμφύλιου πολέμου, για άλλη μία φορά μετά τον πόλεμο του 2002-2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου