Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

“Μισές αλήθειες και ψέματα" λέει η Μέρκελ

Άνευ προηγουμένου η επίθεση του αρχηγού της Αντιπολίτευσης στη Γερμανία εναντίον της Καγκελαρίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής

"Η ελπίδα για μικρές αλλαγές στις συνθήκες δεν είναι πολιτική για την αντιμετώπιση της βαθύτερης μέχρι τώρα κρίσης της Ευρώπης", είπε ο σοσιαλδημοκράτης Στάιναμαϊερ

Αντίθετα με τη Μέρκελ ο Στάινμαϊερ είναι υπέρμαχος του ευρω-ομολόγου αλλά και και της συμμετοχής των ιδιωτών ώστε να εξυπηρετηθούν τα χρέη των χωρών της Ε.Ε.

Η Καγκελάριος πάλι από τη γερμανική Βουλή έκανε γνωστό ποια θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει στη Σύνοδο αναπτύσσοντας εννέα σημεία:

1. Με τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων από το 2013, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλούμενης πτώχευσης κράτους μέλους, δεν μεταφέρονται κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες.
2. Τα μέτρα βοήθειας θα δρομολογούνται όταν διαπιστώνεται ότι η Ευρωζώνη απειλείται ως σύνολο.
3. Η βοήθεια θα χορηγείται μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης των χωρών της Ευρωζώνης.
4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στενά συνδεδεμένο στο Μηχανισμό.
5. Η απειλούμενη αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ενός κράτους-μέλους θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Κομμισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. EKT.
6. H χορήγηση οικονομικής βοήθειας στήριξης θα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις.
7. Ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Σε περίπτωση πτώχευσης μίας χώρας θα πρέπει να αναλαμβάνουν ένα κόστος και οι ιδιώτες επενδυτές.
8. Από το 2013 θα συνοδεύονται όλα τα νέα κρατικά ομόλογα με μία ρήτρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης.
9. Στο Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων μπορούν να συμμετέχουν και χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου