Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ιρλανδία: αντισυνταγματική η απαγόρευση αμβλώσεων

Η συνταγματική απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ιρλανδία για τις εκτρώσεις παραβιάζει το δικαίωμα των εγκύων για ιατρική φροντίδα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες απειλείται η ζωή τους, αποφαίνεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μία ετυμηγορία-κόλαφο για την παρατεταμένη αδράνεια του Δουβλίνου στο κρίσιμο ζήτημα.
Το δικαστήριο δικαίωσε λιθουανή καρκινοπαθή στην οποία απαγορεύτηκε η έκτρωση.

Η δικαστική απόφαση εντείνει την πίεση προς την Ιρλανδία για τη σύνταξη νόμου που θα επεκτείνει το περιορισμένο δικαίωμα στην έκτρωση για γυναίκες που μπορεί να κινδυνεύσουν θανάσιμα εξαιτίας της εγκυμοσύνης τους.

Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφεύγει να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια από το 1992, όταν εκδόθηκε σχετική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η πολυετής αυτή καθυστέρηση έχει προκαλέσει νομικό κενό, αναγκάζοντας πολλές γυναίκες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου εκδόθηκε υπέρ Λιθουανής που ζούσε και ζει μόνιμα στην Ιρλανδία πολεμώντας επιτυχώς τον καρκίνο, και φοβόταν ότι η εγκυμοσύνη της μπορεί να προκαλέσει υποτροπή της ασθένειας. Η ασθενής αναγκάστηκε να ταξιδέψει στη Βρετανία για να διακόψει την κύηση..........................

Σε τελεσίδικη απόφασή του, το δικαστήριο αναφέρει ότι η Ιρλανδία δεν σεβάστηκε το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα της οικογένειας της Λιθουανής και επιδίκασε αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν προσφύγει και άλλες δύο γυναίκες ιρλανδικής καταγωγής, που αναγκάστηκαν επίσης να καταφύγουν στη Βρετανία για να υποβληθούν σε έκτρωση.

Η πρώτη κινδύνευε με εξωμήτριο κύηση και η δεύτερη ήταν πρώην αλκοολική, η οποία φοβόταν ότι το να αποκτήσει ένα ακόμη παιδί θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητές της να πάρει τα τέσσερα παιδιά της από την ανάδοχη οικογένεια που τα είχε αναλάβει.

Για τις δύο Ιρλανδές το δικαστήριο απεφάνθη πως δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμά της «να προσδιορίζει πότε ξεκινά η ζωή». Μέχρι σήμερα περιορίζει το δικαίωμα στην έκτρωση για περιπτώσεις όπως ο κίνδυνος θανάτου της μητέρας.

Οι δικηγόροι των τριών γυναικών υποστήριξαν ότι το να κληθούν να φύγουν από τη χώρα για να υποβληθούν σε έκτρωση είναι ταπεινωτικό, ενώ η απόφαση αυτή τους προκάλεσε άγχος και επιπλοκές στην υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου