Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΔΝΤ: Την Παρασκευή η έγκριση της τρίτης δόσης

Συνεδριάζει την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ακόμη και η απλή αναφορά σε επιστροφή στη δραχμή κάνει κακό, επισημαίνοντας όσο απαξιώνεται ως επιχείρημα, τόσο θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η κατάσταση.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς, αφού οι τράπεζες έχουν αντεπεξέλθει και το Δημόσιο είναι εδώ για να τις βοηθήσει και να τις ενισχύσει».
Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας επεσήμανε ότι «το 2011 φεύγουμε από τι οριζόντιες δράσεις, όπως οι περικοπές μισθών και πάμε σε στοχευμένες δράσεις, αναφορικά με τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, τον εξορθολογισμό τμημάτων του Δημοσίου τομέα, ειδικά στην υγεία, καθώς και σε θέματα φορολογικής διοίκησης και φοροδιαφυγής».
Δέκα στόχοι για το 2011
Έθεσε μάλιστα δέκα δράσεις για τον επόμενο χρόνο, με πρώτη τη διαχείριση και τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών που αφορά στην αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, την τοποθέτηση εντός του πρώτου τριμήνου οικονομικών επιθεωρητών στους σημαντικότερους φορείς της γενικής κυβέρνησης ενώ μέχρι το Απρίλιο θα κατατεθεί το νέο τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τις κατευθύνσεις και τους στόχους της επόμενης τριετίας.

Δεύτερη δράση, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τρίτη η μείωση των δημοσίων οργανισμών με ζητούμενο την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ με μία συνολική πρόταση νέων καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων που θα έλθει στις αρχές του '11.

Επόμενος στόχος η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, για την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι μία πρώτη έκθεση θα υπάρξει αρχές του έτους για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Στις άλλες δράσεις περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση της σπατάλης στην Υγεία, νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και η απελευθέρωση επαγγελμάτων, που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, όπως κι η απελευθέρωση υπηρεσιών.

Έχουν ήδη εξαγγελθεί οι ρυθμίσεις που θα επέλθουν για το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανάπτυξη, τη διάθεση εγγυήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με ταυτόχρονη υπογραφή συμφώνων ρευστότητας.

Στον ίδιο τομέα έκανε λόγο ο υπουργός για την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ και τον λειτουργικό διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Τελευταία δράση οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σε αυτό το σημείο ο υπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της διϋπουργικής αποκρατικοποιήσεων, τα στοιχεία από την οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα της οικονομικής πολιτικής είναι δύσκολο εγχείρημα, υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται πολύ δουλειά και μια ταχύτατη δημόσια διοίκηση: «Κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για να είμαστε μέσα στους χρόνους και να πετύχουμε τα διαρθρωτικά ορόσημα».

Κριτική από αντιπολίτευση, αλλά και κυβερνητικούς βουλευτές
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε έντονη κριτική τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Κώστα Γείτονα να σημειώνει ότι δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς μία κριτική του λαού για αναποτελεσματικά και άδικα μέτρα «και μία ψυχολογία που ανακυκλώνει το πρόβλημα» και τον κ. Μίμη Ανδρουλάκη να επισημαίνει την ανάγκη αναπροσαρμογής του μνημονίου στην κατεύθυνση ενίσχυση των επενδύσεων.

Επιπλέον, ο Σπυροπάνος Μαργέλης έκρινε ότι «απαιτείται αξιοπιστία για να μας εμπιστευθεί ο κόσμος που νοιώθει ανασφαλής, ανησυχεί και αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων», ενώ η κ. Αφροδίτη Παπαθανάση κάλεσε τον υπουργό να λάβει υπόψη την κόπωση των πολιτών.
Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι εκείνο που εξοργίζει τον κόσμο είναι η πολιτική του μαρτυρίου της σταγόνας που ακολουθεί η κυβέρνηση, καλώντας τον υπουργό να πάρει μέτρα για να κρατήσει την κοινωνική συνοχή, ενώ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μείωση των φορολογικών συντελεστών και τομές στον τομέα της φοροδιαφυγής.

Για προκλητικά αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ
Περαιτέρω μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου προέβλεψε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Στην τεράστια ύφεση που αγγίζει το 4% αναφέρθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κρίνοντας ότι όλα τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για την αντιμετώπιση του χρέους, προτείνοντας επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια όχι εξαιτίας του μνημονίου, αλλά της σοβαρής κρίσης και των επιπτώσεών της, πρέπει να γίνουν προσαρμογές, ναι με δίκαιη κατανομή βαρών, αλλά πάντως προσαρμογές, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών στην κριτική κυρίως των συναδέλφων του από το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλήθος των ερωτημάτων για το αν απαιτούνται νέα μέτρα, ή τι θα γίνει αν αποτύχουν τα ισχύοντα, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος, «φτάνει η Ευρώπη να αποφασίσει πώς θα πορευθεί».
Εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ή θα διευκολύνουν, ή θα δυσχεράνουν την Ελλάδα, ακόμη κι όλα τα μέτρα μας πάνε κατ' ευχήν, σχολίασε, επισημαίνοντας ότι θα κριθούν πολλά από το πώς θα επηρεάσει το κλίμα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, πώς θα λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι αν θα πάμε τυχόν σε λύση ευρωομολόγου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου