Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η Γερμανία βγάζει το χακί

Τεράστια προβλήματα στις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους, αλλά και στα πανεπιστήμια, φαίνεται πως θα προκαλέσει η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να καταργήσει τη στρατιωτική θητεία, γεγονός που σημαίνει ότι θα καταργηθεί και η εναλλακτική-κοινωνική θητεία.

Επειτα από μήνες σχεδιασμού, ο υπουργός Αμυνας Τέοντορ φον Τσου Γκούντεμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ένα ιστορικό βήμα για τον γερμανικό στρατό. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του πακέτου περικοπών των δημοσιονομικών δαπανών θα καταργηθεί και η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει στη Γερμανία από τη δεκαετία του '50 και είχε στόχο την ενσωμάτωση των Γερμανών πολιτών στις δομές του κράτους, έτσι ώστε -όπως προέβλεπε το Σύνταγμα της χώρας- ο ομοσπονδιακός στρατός να μην αποτελεί μια ξεχωριστή ελίτ στη γερμανική κοινωνία, κάτι που στο παρελθόν οδήγησε σε μεγάλες ιστορικές τραγωδίες.

Ο ομοσπονδιακός στρατός (Μπουντεσβέερ) αριθμεί σήμερα μια δύναμη περίπου 170.000 ανδρών. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, τουλάχιστον το ένα τρίτο θα περικοπεί και πολλά στρατόπεδα θα πρέπει να κλείσουν.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι σύγχρονες ανάγκες άμυνας του γερμανικού κράτους δεν απαιτούν έναν τόσο μεγάλο σε αριθμό στρατό.

Επαγγελματίες οπλίτες

Πρόσφατα, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία μειώθηκε από τους εννέα στους έξι μήνες, ενώ στο άμεσο μέλλον οι νέοι Γερμανοί πολίτες δεν θα χρειάζεται καθόλου να υπηρετούν τη θητεία τους. Η αναδιάρθρωση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων προβλέπει τη δημιουργία νέων σχηματισμών, που θα απαρτίζονται από επαγγελματίες οπλίτες και αξιωματικούς.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορικό βήμα για τη συντηρητική παράταξη στη Γερμανία, καθώς ήταν αυτή που επί δεκαετίες επέμενε πεισματικά στη διατήρηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ως τμήμα της πολιτικής ιδεολογίας της, σε πείσμα άλλων κομμάτων -όπως οι Πράσινοι- που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την κατάργησή της.

Τέλος και η εναλλακτική

Ωστόσο, στη Γερμανία, οι νέοι που αποφασίζουν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία ανήκουν στη μειοψηφία. Περίπου 60-65% κάθε χρονιά προτιμούν την εναλλακτική κοινωνική θητεία. Τώρα με την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας καταργείται και η εναλλακτική, που διαρκούσε παραπάνω μήνες, αλλά ήταν πιο δημοφιλής στη νεολαία.

Οι πολίτες που προτιμούσαν την εναλλακτική θητεία επάνδρωναν τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, όπως τα γηροκομεία, νοσοκομεία, ψυχιατρεία, σωφρονιστικά ιδρύματα κ.ά. Υπολογίζεται ότι περίπου 90.000-100.000 θέσεις που στελέχωναν νέοι που επέλεγαν την κοινωνική θητεία θα χαθούν τώρα από τις κοινωνικές υπηρεσίες στη Γερμανία, κάτι που δημιουργεί μια χαοτική κατάσταση.

Ολοι οι μεγάλοι κοινωνικοί οργανισμοί, όπως για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός, εδώ και καιρό διαμαρτύρονταν για τα επικείμενα σχέδια της κυβέρνησης. Ο Ερυθρός Σταυρός υπολογίζει ότι θα χάσει περίπου 10.000 άτομα το χρόνο, άτομα που εργάζονταν σε αυτόν υπηρετώντας τη θητεία τους.
Τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν την αναπλήρωση των σχετικών θέσεων από νέους που επιθυμούν να εργαστούν εκεί εθελοντικά.

Ομως πολλοί προβλέπουν ότι λίγοι θα είναι πλέον οι νέοι εκείνοι που θα θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός, καθώς θα προτιμούν στο μέλλον μετά την αποφοίτησή τους από την υποχρεωτική εκπαίδευση να συνεχίζουν τις σπουδές και την επαγγελματική τους καριέρα.

Πρόκειται συνεπώς για ακόμη ένα πρόβλημα, καθώς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα πιστεύουν ότι θα πρέπει να δεχθούν πολύ πιο γρήγορα δεκάδες χιλιάδες νέους που σε άλλες εποχές θα υπηρετούσαν τη στρατιωτική ή την εναλλακτική θητεία τους. Για παράδειγμα, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βαυαρίας υπολογίζουν ότι από του χρόνου θα εγγραφούν για σπουδές περίπου 50.000 παραπάνω νέοι φοιτητές και θα δημιουργηθούν έτσι πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία των ήδη κορεσμένων γερμανικών πανεπιστημίων. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου