Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Δεν αλλάζουν χέρια βουλευτικές έδρες

Να απορριφθεί η ένσταση του Δ. Κρανιά, αναπληρωματικού βουλευτή ΝΔ του Νομού Αργολίδας, κατά του βουλευτή ΝΔ Ι. Ανδριανού, προτάθηκε στο εκλογοδικείο. Η προσφυγή έγινε, επειδή δεν είχε παραιτηθεί 18 μήνες πριν από τις εκλογές από τη θέση του διευθυντή γραφείου του πρωθυπουργού, όπου παρέμεινε μέχρι τις 10.9.2009.

Ο αρεοπαγίτης Β. Λυκούδης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχετικό συνταγματικό κώλυμα στην περίπτωση της πρόωρης προκήρυξης των εκλογών, αφού ο χρόνος διενέργειάς τους δεν είναι εκ των προτέρων γνωστός. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι το σχετικό κώλυμα μπορεί να υπάρχει μόνο για όποιον υπηρετεί πάνω από 30 μήνες από τη διενέργεια των εκλογών σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης με πανελλαδική εμβέλεια.

Επιπλέον, με παρόμοιο σκεπτικό ο σύμβουλος Επικρατείας Α. Κότσης πρότεινε να απορριφθεί ένσταση εκλογέα κατά του β' αναπληρωματικού βουλευτή ΠΑΣΟΚ του Νομού Αττικής Ν. Αναστασίου, που δεν είχε παραιτηθεί 18 μήνες πριν από τις εκλογές από τη θέση διευθυντή νοσοκομείου του ΙΚΑ.

Επίσης, ο αρεοπαγίτης Δ. Μαζαράκης εισηγήθηκε την απόρριψη της ενστάσεως αφενός του Γ. Καπίρη α' αναπληρωματικού βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων κατά του Γ. Παπαμανώλη βουλευτή ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου του εκλογέα κατά του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Α. Τριανταφυλλόπουλου.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο εισηγητής δέχεται ότι δεν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας από το γεγονός ότι και οι δύο υπηρετούσαν ως αντινομάρχες στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της περιφέρειας, όπου ανακηρύχθηκαν βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου