Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ακαμπτη η Μέρκελ, θέτει νέους όρους!

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί "η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του" και εάν η Αθήνα παρουσιάσει ένα "αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα".

Η Μέρκελ, που έκανε δηλώσεις λίγο αφότου η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως την οικονομική υποστήριξη των εταίρων της της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έθεσε κάποιους όρους, την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν την παροχή των δανείων στην Ελλάδα τετελεσμένο γεγονός.

"Όταν παρουσιαστεί ένα (οικονομικό) σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσουν αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα", δήλωσε η Μέρκελ.

Επιμένοντας στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να εκπληρώσει "αυστηρούς όρους" υπό τη μορφή ενός "αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος" προκειμένου να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα, η κ. Μέρκελ έκρινε ότι δεν είναι "δυνατό σήμερα να δώσουμε πληροφορίες για τη φύση ή για το πόσο της βοήθειας" που θα δοθεί στην Ελλάδα.

"Μια απόφαση θα μπορεί να ληφθεί μόνο όταν παρουσιαστεί το (οικονομικό) πρόγραμμα", χωρίς αμφιβολία "σε μερικές ημέρες", πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου