Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

122.442 οδηγούν χωρίς δίπλωμα!

Στον απίστευτο αριθμό των 122.442 οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έφθασαν όσοι συνελήφθησαν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα, μέσα στο 2008. Από αυτούς 98.626 δεν είχαν ποτέ βγάλει άδεια οδήγησης, ενώ οι υπόλοιποι δεν το είχαν καν μαζί τους, όπως υποχρεούνται από το νόμο.

Παρόμοια εικόνα και στην Αθήνα όπου το πρώτο τρίμηνο του 2010, περίπου 35.405 οδηγοί πιάστηκαν στη "φάκα" της αστυνομίας να οδηγούν στους αθηναϊκούς δρόμους χωρίς δίπλωμα οδήγησης ή με άδεια που έχει λήξει.

Πάνω από τις μισές παραβάσεις αφορούν μοτοσικλέτες, ενώ μία στις δύο περιπτώσεις αφορούν ανήλικους που οδηγούν μικρού μεν κυβισμού μηχανές, αλλά με την έγκριση των γονιών τους.

Την παράνομη οδήγηση ανηλίκων χωρίς δίπλωμα, αλλά και το συχνό φαινόμενο οδήγησης με δίπλωμα που έχει λήξει έφερε στο φως η υπόθεση σοβαρού τραυματισμού νεόνυμφων στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας στις 18 Απριλίου από ανήλικο που τους παρέσυρε με την μοτοσικλέτα του και στη συνέχεια τους εγκατέλειψε.

Μετά από έρευνες της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας ήταν μόλις 17 χρονών και φυσικά, οδηγούσε χωρίς να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης. Ο 17χρονος οδηγήθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Κεφαλληνίας και ομολόγησε τελικά την πράξη του. Ποινικά διώκεται και ο πατέρας του νεαρού, καθώς με δική του συγκατάθεση, ο μικρός οδηγούσε τη μηχανή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΟΚ, η παράβαση οδήγησης χωρίς δίπλωμα θεωρείται πλημμεληματικού χαρακτήρα με ποινή φυλάκισης από έναν μέχρι 12 μήνες. Την ίδια ποινή αντιμετωπίζουν και όσοι οδηγούν με ληγμένο δίπλωμα ή η άδειά του έχει ανακληθεί για οποιοδήποτε λόγο.

hbnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου