Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Και επισήμως το αίτημα προς το ΔΝΤ και την ΕΕ

Σαλπάρισμα "σε μία νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό", ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με την επίσημη πλέον προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Παράλληλα όμως μετέδωσε και μια αισιοδοξία, λέγοντας ότι "ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει και τα νερά". Την προσφυγή ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, από το Καστελόριζο, στον απόηχο της εκτόξευσης των επιτοκίων του ελληνικού χρέους σε διψήφιο ποσοστό, της νέας υποβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης Μoody's και της χθεσινής ανακοίνωσης της Γιούροστατ ότι το έλλειμμα του 2009 αγγίζει το 14%. "Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φτάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Εξήγησε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσιζαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Τόνισε δε, ότι και σήμερα "η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ομαλή πορεία της Οικονομίας και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες, από τα ακόμα μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμα χειρότερα, από τη δυσκολία δανεισμού. Είναι ανάγκη να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και έδωσα σχετική εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις των στοιχείων για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009, τονίζοντας, ότι "αυτά μας θύμισαν τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων, που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όλοι μας κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμη και φίλων και εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος, την αμφισβήτηση της κερδοσκοπίας".

"Οι εταίροι μας θα μας παρέχουν ένα απάνεμο λιμάνι και παράλληλα θα στείλουν μήνυμα στις αγορές ότι η Ε.Ε. δεν παίζει.", τόνισε και πρόσθεσε: "Η πίστη μας είναι τούτος ο τόπος, από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός. Είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους", εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "θα τα καταφέρουμε, αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στον εαυτό μας".

Ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε σχετική επιστολή σε Κομισιόν-Γιούρογκρουπ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το Σαββατοκύριακο πρόκειται να διαπραγματευθεί δια ζώσης με τον Ντομινίκ Στρος Καν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον.

Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ που βρίσκονταν στη χώρα μας τον τελευταίο μήνα, παρέδωσαν τις βασικές κατευθύνσεις και τις προτάσεις για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης της Ελλάδας. Η "τρόικα" ΕΕ και ΔΝΤ ζητά αναλυτικό χρονοδιάγραμμα κοστολογημένων μέτρων και αλλαγών, σε δημόσιο αλλά και σε ιδιωτικό τομέα, για τα επόμενα δύο ως τρία χρόνια.

"Η απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό ελήφθη μετά τη χθεσινή αναθεώρηση του ελλείμματος και την υποβάθμιση της οικονομίας μας από τον Οίκο Μούντις", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι πλέον οι αγορές, έχουν ένα σαφές στίγμα ότι η Ελλάδα έχει αιτηθεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και επιμήκυνσης του χρέους, και τόνισε ότι χωρίς καμία αμφιβολία θα έχουμε τα 9 δις που χρειαζόμαστε. Σε ότι αφορά το αν θα πάρουμε χρήματα από το ΔΝΤ, ο Υπουργός είπε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε ένα τριετές οικονομικό πρόγραμμα άγκυρα του οποίου είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί με το ΕΚΟΦΙΝ. Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο να δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές, είπε ότι αυτό θα γίνει όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

"Είναι μια ιστορική στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο, ούτε για ωραία λόγια, ούτε για κραυγές, ούτε και για δάκρυα. Παίρνουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας". Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, προσερχόμενη στο διεθνές συνέδριο που οργανώνει η ομοσπονδία καθηγητών πανεπιστημίου με θέμα "το πανεπιστήμιο στον 21ο αιώνα, όραμα προβλήματα και προοπτικές", όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της χώρας μας να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας. "Οι συνάδελφοί μου και εγώ θα δώσουμε τη μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε ποτέ στην ιστορία της χώρας μας, σε περίοδο ειρήνης και θα την κερδίσουμε με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων. Μπορούμε", πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.

'Εν τω μεταξύ, προκήρυξη εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ζητεί με επιστολή στον πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της "Αριστερής Πρωτοβουλίας", ζητώντας την προκήρυξη συνεδρίου του κινήματος με στόχο την αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αντιπροτείνει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας, ενώ μιλά για ακραία νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού τους οποίους κατηγορεί ότι υπηρετούν το κεφάλαιο και διασύρουν τη χώρα.

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών. Συγκρατημένα αντιδρούν οι διεθνείς αγορές, με μικρή αποκλιμάκωση του σπρεντ. "Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν σταματούν εδώ", διαπιστώνουν διεθνείς αναλυτές.

"Παραλάβαμε το αίτημα της Ελλάδας για ένα stand by arrangement. Εργαζόμασταν στενά με τις ελληνικές Αρχές εδώ και μερικές εβδομάδες για τεχνική υποστήριξη και η αποστολή μας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και εργάζεται με τις Αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ταχύτητα στο αίτημα", δήλωσε ο Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

"Η ενεργοποίηση δεν θα χρειασθεί ώρες, ούτε εβδομάδες, αλλά μερικές μέρες", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών είχε το πρωί ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί "η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του" και εάν η Αθήνα παρουσιάσει ένα "αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα". Επιμένοντας στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να εκπληρώσει "αυστηρούς όρους" υπό τη μορφή ενός "αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος" προκειμένου να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα, η κ. Μέρκελ έκρινε ότι δεν είναι "δυνατό σήμερα να δώσουμε πληροφορίες για τη φύση ή για το πόσο της βοήθειας" που θα δοθεί στην Ελλάδα. "Μια απόφαση θα μπορεί να ληφθεί μόνο όταν παρουσιαστεί το (οικονομικό) πρόγραμμα", χωρίς αμφιβολία "σε μερικές ημέρες", πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος. Την ίδια ώρα το Βερολίνο διοχετεύει την πληροφορία ότι προτιμά να εκταμιευθούν πρώτα τα κονδύλια του ΔΝΤ. Συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων θα έχει τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της από την Ουάσινγκτον για το γεγονός ότι η Ελλάδα με το αίτημά της "ξεκίνησε" τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι αυτό ανέμεναν οι αγορές. "Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας", δήλωσε η Λαγκάρντ μερικά λεπτά πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον.

Η Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Αθήνας να ενεργοποιήσει το διεθνές πακέτο βοήθειας θα ηρεμήσει τις αγορές και θα στείλει ένα μήνυμα καθησυχασμού με σεβασμό προς την οικονομία της. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Τερέζα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. "Με σεβασμό στην οικονομία μας, πιστεύω ότι το μήνυμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας είναι πολύ σαφές", είπε προς τους δημοσιογράφους στο τέλος εβδομαδιαίας κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου.

Ο "κίνδυνος μετάδοσης" της κρίσης αυξήθηκε, δήλωσε την Παρασκευή ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες "εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα". Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Βέμπερ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά το αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας."Πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα", σημείωσε, αναφερόμενος στις εντάσεις που προέκυψαν όσον αφορά το χρέος χωρών, όπως η Πορτογαλία, που η δημοσιονομική τους κατάσταση θεωρείται πολύ εύθραστη στην ευρωζώνη.

2810

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου