Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Η Google δίνει λίστα χωρών που ζητούν στοιχεία χρηστών

Για πρώτη φορά η εταιρεία Google έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το πόσο συχνά διάφορες κυβερνήσεις και κρατικές υπηρεσίες της ζητούν προσωπικά στοιχεία χρηστών ή να λογοκρίνει συγκεκριμένες πληροφορίες.

Πρώτη σε αυτή την «μαύρη» λίστα έρχεται η Βραζιλία με 3.663 αιτήματα και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 3.580 και η Βρετανία με 1.166. Για λόγους ασφαλείας εκτός της λίστας αυτής βρέθηκε η Κίνα απ όπου πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε η Google.

Πρόσφατα η εταιρεία όπως έγινε γνωστό, εγκαινίασε μία υπηρεσία που ονομάζεται government request η οποία δίνει τέτοιου είδους στοιχεία και σύμφωνα με τους επικεφαλείς της εταιρείας είναι το πρώτο βήμα για μεγαλύτερη διαφάνεια και λιγότερη λογοκρισία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα περισσότερα αιτήματα προς αυτήν αφορούν νόμιμες έρευνες για εγκληματικές δραστηριότητες ή για την απόσυρση υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Πάντως χώρες όπως ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ισραήλ ζήτησαν από την Googleνα δώσει προτεραιότητα στην προστασία της ιδιωτικότητας των ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου