Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Σύγχυση για τις νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης

Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, δεν έχει εγκρίνει ακόμη τη θέση των νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, διαψεύδοντας δηλώσεις για το θέμα αυτό ενός συμβούλου του αρχηγού του κράτους.

"Η θέση των νέων εγκαταστάσεων δεν έχει ακόμη οριστεί.

Μετά την έγκριση του προέδρου θα υπάρξει απόφαση" για να αρχίσουν οι εργασίες, δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Τη Δευτέρα ο Μοζταμπά Σαμαρέχ Χασεμί ειδικός σύμβουλος του ιρανού προέδρου δήλωσε ότι ο Αχμαντινεζάντ έχει εγκρίνει αρκετές θέσεις για την εγκατάσταση νέων μονάδων εμπλουτισμού ουρανίου παρά τις απειλές για την επιβολή κυρώσεων. Οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν τις δηλώσεις αυτές με το επιχείρημα ότι όσα ανακοινώνει η Τεχεράνη, δεν αντιστοιχούν πάντα στην πραγματικότητα.

Στις 22 Φεβρουαρίου ο Σαλεχί είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα αρχίσει εντός του έτους την κατασκευή των δύο νέων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου που το καθένα θα έχει τις ίδιες ικανότητες παραγωγής με το εργοστάσιο στη Νατάνζ του κεντρικού Ιράν.

Στην πόλη Νατάνζ υπάρχει το μοναδικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν.

Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να δεχτούν έως 50.000 συσκευές φυγοκέντρησης, αλλά επί του παρόντος διαθέτουν 8.610, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΙΑΕΑ που δημοσιοποιήθηκε το Φεβρουάριο. Η ΙΑΕΑ αναφέρει ότι το Ιράν έχει παρασκευάσει τουλάχιστον δύο κιλά εμπλουτισμένου σε ποσοστό 3,5% ουρανίου.

Η Τεχεράνη έχει αρχίσει να εμπλουτίζει σε ποσοστό 20% ουράνιο και έχει παράγει πέντε κιλά, σύμφωνα με τον Σαλεχί.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου