Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Σε νέα φάση η χρηματοπιστωτική κρίση λόγω Ελλάδας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί πως ο ελληνικός δημοσιονομικός «πυρετός» μπορεί να αποτελέσει το σημείο έναρξης μιας δεύτερης φάσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, κλιμακώνοντας τις ανησυχίες για τα κρατικά χρέη.

«Τα υψηλότερα επίπεδα χρεών έχουν τη δυναμική διάχυσης σε όλο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα επηρεάζοντας την σταθερότητά του» δήλωσε το ΔΝΤ επισημαίνοντας πως τα χρέη των αναπτυγμένων οικονομιών έχουν ανέλθει σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι γύρω από την πιθανότητα κρατικών χρεοκοπιών μπορούν να μεταδοθούν σε όλη την παγκόσμια οικονομία, τόνισε το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν άνοδο των επιτοκίων των ιδιωτικών εμπορικών χρεών. Η κάμψη της εμπιστοσύνης στην αξία των κρατικών εγγυήσεων μπορεί επίσης να προκαλέσει άνοδο του κόστους δανεισμού διεθνώς καθώς η αγορά απαιτεί υψηλότερα επιτόκια για τα εμπορικά χρέη.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται μόλις οι ανησυχίες που υπήρχαν παγκοσμίως για τραπεζικές ζημιές άρχισαν να υποχωρούν. Στην τελευταία εξαμηνιαία του έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά πως οι τράπεζες θα διέγραφαν ζημιές 2,3 τρισ. δολάρια για την περίοδο 2007-2010 αντί των 8 τρις που προέβλεπε τον Οκτώβριο 2009. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη διαγραφεί 6 τρισ. δολάρια τραπεζικών ζημιών παγκοσμίως και η έκθεση εκτιμά πως οι τράπεζες μπορούν να καλύψουν τις ζημιές τους από τα προσδοκώμενα κέρδη.

Με την έκθεση του το ΔΝΤ επικυρώνει τις προειδοποιήσεις δύο πρώην οικονομολόγων του καθηγητών στο Χάρβαρντ, των Κένεθ Ρογκόφ και Κάρμεν Ράινχαρτ, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει πως οι τραπεζικές κρίσεις συχνά οδηγούν σε κρίσεις κρατικών χρεών μερικά χρόνια αργότερα, εν μέρει γιατί οι κυβερνήσεις δαπανούν τόσα πολλά στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν την υγεία του τραπεζικού τους συστήματος.

Επιχειρώντας να τονίσει τη σημασία της ορθολογικής δημοσιονομικής διαχείρισης, το ΔΝΤ επισήμανε πως αγώνας της Ελλάδας να ξεφύγει από τον όγκο του χρέους της πρέπει να αφυπνίσει τις άλλες κυβερνήσεις για τον κίνδυνο αυτό. Εντούτοις, διευκρίνισε πως η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση που δεν πρέπει να εξισώνεται με τα προβλήματα ελλειμμάτων που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες όπως οι Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, οι οποίες ξεκίνησαν από καλύτερη δημοσιονομική θέση συγκριτικά με την Ελλάδα και έχουν ήδη λάβει μέτρα προσαρμογής.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου