Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ερχεται και στην Ευρώπη η έρευνα για Goldman Sachs

Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ανά τον κόσμο αρχών για τις απάτες της Goldman Sachs, η οποία και στο περασμένο τρίμηνο διπλασίασε τα κέρδη της.

Χθες η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA) ανακοίνωσε επίσημη έρευνα κατά της Goldman Sachs μετά την αγωγή που άσκησε εναντίον της για απάτη την περασμένη Παρασκευή η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Το θέμα της Goldman ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει και το σώμα των 27 εθνικών επιτροπών κεφαλαιαγοράς της Ευρώπης, ενώ η Ενωση Χριστιανοκοινωνιστών της Γερμανίας, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Μέρκελ, έκανε έκκληση για αναστολή όλων των εργασιών με την Goldman μέχρις ότου η υπόθεση ξεκαθαρίσει.

4 ερωτήματα

Το «όψιμο» ενδιαφέρον όλων των παραπάνω για τις απάτες της Goldman αν μη τι άλλο εκπλήσσει αφού:

α. Οι χρηματιστηριακές απάτες της Goldman ήταν γνωστές στη Wall Street και τις εποπτεύουσες αρχές άπασων των κεφαλαιαγορών στον κόσμο πριν σκάσει το σκάνδαλο subprime.

β. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης Μπους για πτώχευση της Lehman Brothers, πώληση των Merril Lynch και άλλων ανταγωνιστών της Goldman Sachs το φθινόπωρο του 2008 ευνόησε σκανδαλωδώς αυτήν.

γ. Η απόφαση για τη διάσωση της AIG με 162 δισ. δολάρια αργότερα από το αμερικανικό δημόσιο, όπως αποδείχθηκε, είχε στόχο να πάρει η Goldman τα λεφτά της πίσω από τον ασφαλιστικό κολοσσό.

Από τις κινήσεις αυτές, όπως και τα περιβότητα «τεστ αντοχής» της Fed την άνοιξη του 2009 -που έβγαλαν υγιείς τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ- η Goldman αναδύθηκε κυρίαρχη όχι μόνο στο τραπεζικό τοπίο των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Ετσι το κατά Rolling Stones «βαμπίρ που ρουφάει το αίμα των λαών» ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της και στο α' τρίμηνο του 2010 διπλασιάστηκαν από τα 1,8 δισ. δολάρια στα 3,46 δισ. δολάρια.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου