Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 10,2% της ΝΔ

«Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο και θα βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί και πιο αξιόπιστοι», δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου, την ώρα που τα spread εξακολουθούν να είναι ανοδικά κυρίως λόγω της ασάφειας για τον ρόλο του ΔΝΤ στο πακέτο ευρω-στήριξης. Την ερχόμενη Τετάρτη, κλιμάκιο του Ταμείου έρχεται στην Αθήνα για επαφές με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

«Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμα», τονίζει ο πρωθυπουργός στο αμερικάνικο περιοδικό «Time». Παράλληλα, αφήνει αιχμές για την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και προσθέτει: «πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα είμαστε περήφανοι να λέμε πως καταφέραμε να περάσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να δημιουργήσουμε μια διαφορετική Ελλάδα».

Στέλνοντας νέο μήνυμα στις αγορές, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, υπογραμμίζοντας πως σειρά έχουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. «Αυτό που λένε οι αγορές είναι ‘’σας ακούμε αλλά δεν σας πιστεύουμε’’. Η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της. Αυτό που λέω εγώ είναι πως πρέπει να κερδίσουμε και πάλι την αξιοπιστία μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει αμέσως μετά το Πάσχα να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία με δραστικές αλλαγές στο φορολογικό, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις και, ενδεχομένως, μεγαλύτερες εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό που θα ψηφιστεί μετά την Κυριακή του Θωμά, ενώ το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλιεστών επαγγελμάτων αναμένεται να ψηφιστεί το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο όπως προγραμματιζόταν.

Στις αποκρατικοποιήσεις, πρώτος στη λίστα έρχεται ο ΟΣΕ που ζημιώσει με 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως το Δημόσιο και έπεται συνέχεια. Ακόμα, η κυβέρνηση σκέπτεται να ενεργοποιήσει και το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους 15,5% που είχε μείνει αδιάθετο από το Δεκέμβριο του 2008 προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Πάντως, σε νέα δημοσκόπηση της MRB για την «Real News» τρεις στους τέσσερις πολίτες θεωρούν άδικα τα μέτρα που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση και σε ποσοστό 72,2% εμφανίζονται απογοητευμένοι. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 10,2% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου