Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Η ελληνική συμμετοχή στη βοήθεια προς την Αϊτή

«Η Ελλάδα, αντιδρώντας άμεσα στην καταστροφή που έπληξε την Αϊτή, έλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση», τονίζει με ανακοίνωσή της η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Αφορμή έδωσε η διεξαγωγή της διάσκεψης δωρητών για την Αϊτή, στην οποία συμπροέδρευσαν η Βραζιλία, ο Καναδάς, η ΕΕ, η Γαλλία και η Ισπανία.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε από τις πρώτες ημέρες που ακολούθησαν την καταστροφή, ποσό των 200.000 ευρώ στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για την κάλυψη των αναγκών του λαού της Αϊτής σε τρόφιμα.

Επιπλέον, προστίθεται στην ανακοίνωση, δόθηκε στη UNICEF ποσό 3.000.000 ευρώ, το οποίο συγκεντρώθηκε σε τηλεμαραθώνιο, για να χρηματοδοτηθούν ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά προγράμματα στην Αϊτή. Επίσης, η Ελλάδα έστειλε αεροσκάφος στην Αϊτή, με το οποίο μεταφέρθηκαν 50 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων αξίας 440.000 ευρώ, όπως επίσης και μέλη ελληνικών ΜΚΟ.

"Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε στενή επαφή και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους τους ώστε να είναι έτοιμες να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, είτε οικονομική είτε υλική, η οποία θα εστιάζει στον τομέα της υγείας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, καθώς και ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανάγκες της χώρας του και παρουσίασε το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους δωρητές να προσφέρουν 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου