Σάββατο 3 Απριλίου 2010

«Το Ιράν έχει τη στήριξη της Κίνας»

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει την υποστήριξη του Πεκίνου στο θέμα της αναποτελεσματικότητας νέων κυρώσεων, λίγο αφού ο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίλυση του προβλήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του Ιρανού διαπραγματευτή Σαΐντ Τζαλίλι στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Ζιετσί, ο Τζαλίλι καταφέρθηκε κατά των χωρών της Δύσης, που πιέζουν τον ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, δηλώνοντας ότι συμφώνησε με την Κίνα για την αναποτελεσματικότητά τους.

"Υπογραμμίσαμε μαζί κατά τη διάρκεια των συνομιλών μας ότι το όπλο της επιβολής κυρώσεων έχει πάψει να είναι αποτελεσματικό", δήλωσε ο Τζαλίλι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας όμως: "Πρέπει να ρωτήσε την Κίνα για τη θέση της".

Ο διαπραγματευτής ζήτησε επίσης από τις χώρες της Δύσης να αλλάξουν τις "λανθασμένες μεθόδους τους" και να "σταματήσουν να απειλούν το Ιράν".

Αν η ομάδα των Εξι Δυνάμεων (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) που διαπραγματεύεται με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα συνεχίσει "τις συνομιλίες ταυτόχρονα με τις πιέσεις, αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να πετύχουν", υπογράμμισε ο Τζαλίλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου