Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Γαλλικό ενδιαφέρον για πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

Από τον όμιλο EDF

Την πρόθεσή του να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία γνωστοποίησε στις τουρκικές αρχές ο γαλλικός όμιλος EDF, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας της χώρας. 

Η γαλλική πρόταση παρουσιάστηκε στον υπουργό Ενεργείας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνομιλίας του με Γάλλο υπουργό τον περασμένο χρόνο, διευκρίνισε η πηγή.

Η Τουρκία υπέγραψε τον περασμένο χρόνο με τη Ρωσία συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού.

Η Τουρκία σχεδιάζει............ 
να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τον περασμένο μήνα υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας με τον όμιλο Toshiba, αλλά μέχρι στιγμής οι συνομιλίες δεν έχουν τελεσφορήσει.

Εάν οι συνομιλίες δεν ευοδωθούν, η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να στραφεί προς τον όμιλο EDF, αλλά τότε κι άλλα θέματα θα μπουν στη συζήτηση, καθώς αφήνεται να εννοηθεί ότι η αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γαλλικό κοινοβούλιο ενδέχεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου