Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Οι καταθέτες απέσυραν 10 δις ευρώ από τις τράπεζες

Με σημερινό δημοσίευμα των FT, το οποίο επικαλείται στοιχεία απο την ΤτΕ, οι Έλληνες καταθέτες κατά τους 2 πρώτους μήνες του 2010, μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 10 δις. ευρώ, ποσό το οποίο ισούται με το 4,5% του συνόλου του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζίτη, οι μεταφορές καταθέσεων προκαλούν ανησυχία, ανάμεσα σε εύπορους Έλληνες, αναφορικά με την διατήρηση των στοιχείων του ενεργητικού στη χώρα, δεδομένης της αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα πολλοί αποταμιευτές επέλεξαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στις θυγατρικές των τραπεζών τους εκτός Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, αντί να στραφούν σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Άλλοι μετέφεραν, σύμφωνα με τον τραπεζίτη, καταθέσεις σε τοπικές θυγατρικές ξένων τραπεζών. "Αναμένουμε τα κεφάλαια αυτά να επιστρέψουν γρήγορα όταν η κρίση θα έχει επιλυθεί", πρόσθεσε.

Πάντως διαψεύδεται η φημολογία περί απόσυρσης η μεγάλης ονομαστικής αξίας νομισμάτων όπως € 200 και € 500 για να τα τοποθετήσουν σε χρηματοκιβώτια ή να τα κατέχουν σε μετρητά κάτω από το στρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου