Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Δωρεάν παζάρι μεταχειρισμένων από τον δήμο Συκεών

Αύξηση των απόρων στο δήμο Συκεών.

Τα ρούχα και τα παπούτσια που έχουν φύγει από τη μόδα, τα παλιά παιδικά παιχνίδια, τα χιλιοδιαβασμένα βιβλία και οι μεταχειρισμένες μικροσυσκευές δεν είναι για πέταμα … Με το σκεπτικό αυτό, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Συκεών στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει, για πρώτη φορά, δωρεάν παζάρι με τίτλο «Πάρε - δώσε», το Σάββατο 17 Απριλίου, σε χώρο που βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο.

Στόχος του παζαριού είναι να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες ορισμένων πολιτών, όχι όμως με τη μορφή της ελεημοσύνης. Άλλωστε, τα παλιά για κάποιους αντικείμενα, που βρίσκονται στα πατάρια ή στοιβαγμένα στις ντουλάπες, μπορεί για κάποιους άλλους να αποδειχτούν χρήσιμα και πολύτιμα, ιδιαίτερα σ' αυτή την περίοδο κρίσης.

«Ο στόχος της εκδήλωσης είναι διπλός: θέλουμε κατ' αρχήν να αναπτύξουμε το αίσθημα του εθελοντικού και της αλληλεγγύης των πολιτών μας και από την άλλη, σ' ένα περιβάλλον αξιοπρέπειας και σεβασμού, ορισμένοι άνθρωποι να βρουν πράγματα που έχουν πραγματικά ανάγκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Συκεών, κ. Δημήτρης Απατσίδης.

Όσοι θα επισκεφτούν το παζάρι, που θα γίνει στο γήπεδο μπάσκετ του παιδικού σταθμού του δημαρχείου Συκεών, θα έχουν τη δυνατότητα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, να αφήσουν τα παλιά τους αντικείμενα και παράλληλα να δουν, εάν κάτι άλλο, που θα βρίσκεται στο χώρο, τους είναι χρήσιμο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα ρούχα και τα παπούτσια που θα διατεθούν στο παζάρι θα πρέπει να είναι καθαρά, τα παιχνίδια και τα βιβλία να είναι σε καλή κατάσταση, οι μικροσυσκευές να λειτουργούν και τα μικροέπιπλα να μην είναι ελαττωματικά. Το bazaar του δήμου Συκεών γίνεται με τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ και της ομάδας εθελοντών Θεμέλιο, ενώ μπορούν να προσφέρουν πολίτες και από όμορους δήμους.

Ανοδική αύξηση των απόρων στο δήμο Συκεών

Στο μεταξύ, «έκρηξη» σημείωσε το φετινό Πάσχα ο αριθμός των άπορων οικογενειών, που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενόψει των εορτών και απευθύνθηκαν για βοήθεια στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Συκεών.

Συγκεκριμένα, η αύξηση έφτασε το 65%, καθώς πάνω από 400 οικογένειες ζήτησαν χρηματική βοήθεια από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ πέρυσι, την ίδια εποχή, οι αιτήσεις ήταν 250.

«Πάνω από 400 οικογένειες ζήτησαν τη βοήθειά μας για να πάρουν τα αναγκαία, ώστε να περάσουν τις μέρες του Πάσχα. Η χρονιά ήταν χειρότερη από όλες τις προηγούμενες, αν αναλογιστούμε ότι, πέρυσι, παρόμοια αίτηση είχαν καταθέσει 250. Έχουμε 'έκρηξη' ανάγκης. Η κατάσταση είναι τραγική, αφού πολλές οικογένειες έχουν πλέον δύο άνεργους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, κ. Απατσίδης.

Επιπλέον, έχουν αυξηθεί οι πολίτες που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό και για το λόγο αυτό από τις ενορίες του δήμου καθημερινά σιτίζονται 350 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου