Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Επικυρώθηκε νόμος για "μίνι ασυλία" στον Μπερλουσκόνι

Τον νόμο που «παγώνει» για 18 μήνες όλες τις δίκες σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικύρωσε και με τη δική του υπογραφή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο νόμος είχε εγκριθεί στις 10 Μαρτίου με ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της Ρώμης και τη στήριξη των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης «Λέγκα του Βορρά» και «Λαός της Ελευθερίας», στο πλαίσιο του «εύλογου κωλύματος» (del legittimo impedimento), στη λογική, δηλαδή, ότι ο πρωθυπουργός έχει υψηλές ευθύνες και δεν μπορεί να παραμελεί τη διακυβέρνηση της χώρας για να παρακολουθεί τις διάφορες δικασίμους. To μέτρο ισχύει, τόσο για τον πρωθυπουργό, όσο και για τους υπουργούς του.

«Τώρα, θα μπορέσουμε να εργασθούμε αποδοτικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την υπογραφή του, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμμία αντισυνταγματική σκιά», δήλωσε ο Σ. Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα, όμως, με τον ιταλικό Τύπο, οι εισαγγελείς του Μιλάνου ετοιμάζονται να προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο. Ο επικεφαλής, δε, του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συγκεντρώσει υπογραφές για ακυρωτικό δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για να εκφράσουν την ετυμηγορία τους τα μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου, η εφημερίδα της Ρώμης «Λα Ρεπούμπλικα» σημειώνει πως «δεν πρόκειται να εκδοθεί καμμία απόφαση πριν το τέλος του έτους».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο πρωθυπουργός της χώρας σκέπτεται να προωθήσει νέο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει μονιμότερη ασυλία και να δώσει παράλληλα, μάχη για την υιοθέτηση του ημιπροεδρικού συστήματος. Αν τελικά εγκριθεί αυτή η θεσμική αλλαγή, ο Σ. Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να διαδεχθεί, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, τον Τζότζιο Ναπολιτάνο στο ύπατο αξίωμα της ιταλικής αβασίλευτης δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου